Kiinan vakoilu kuohuttaa – EU:n huippupesteissä työskennelleen miehen rikosepäily lisää painetta lobbausliikenteen suitsimiseen

Pyöröovi Euroopan unionin ja lobbausyritysten välillä liikkuu vilkkaasti.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Useita vuosia on tiedetty, että Bryssel on eurooppalaisen vakoilun keskus. Koskaan aikaisemmin epäilykset eivät kuitenkaan ole kohdistuneet yhtä korkeaan virkamieheen kuin nyt.

Saksan ja Belgian syyttäjäviranomaiset tutkivat epäilyksiä, joiden mukaan Euroopan unionin ulkosuhdehallinnon EUH:n entinen huippuvirkamies ja EU:n suurlähettiläs Gerhardt Sabathil olisi vakoillut unionia Kiinan hyväksi.

Sabathil on Saksan ja Unkarin kaksoiskansalainen, joka vuonna 2016 menetti tehtävänsä EU:n Etelä-Korean suurlähettiläänä vuonna 2016.

Hän sai lähteä sen jälkeen, kun Saksan turvallisuusviranomaiset olivat alentaneet hänen kansallista turvallisuusluokitustaan.

Sabathil irtisanoutui lopullisesti EU:n ulkosuhdehallinnon palveluksesta vuonna 2017 ja siirtyi Brysselissä toimivan saksalaisen Eutop-lobbausfirman palvelukseen. Sen asiakkaita EU:ssa ovat muun muassa Deutsche Telekom, General Electric ja British American Tobacco.