Kiinan presidentti varoitti Tiibetin aktivisteja: Separatismia vastaan on luotava toinen Kiinan muuri

Dalai-lama
Teksti
SK:n toimitus

Presidentti Hu Jintao varoitti Tiibetin aktivisteja lietsomasta levottomuuksia kansannousun 50-vuotispäivän koittaessa.

”Meidän on rakennettava Kiinan muuri separatismia vastaan. Meidän on suojeltava isänmaamme yhtenäisyyttä ja edistettävä Tiibetin vakautta kestävän järjestyksen ja rauhan aikaansaamiseksi”, Hu muotoili vuotuista kokoustaan pitävälle kansankongressille.

Kiina on kiristänyt turvatoimet äärimmilleen vuosipäivän aattona. Tiibetin rajoille on lisätty vartiointia mahdollisten levottomuuksien estämiseksi ja turvallisuusjoukot ovat valmiustilassa.
Kiinan poliisivoimien Tiibetin-komentaja Kang Jinzhong vakuutti, että Tiibet on tällä hetkellä rauhallinen.

”Minun käsitykseni mukaan Tiibetin yhteiskunnallinen tilanne on tällä hetkellä erittäin vakaa. Ja meidän aseistetulla poliisillamme on valmiudet vastata mihin tahansa tilanteeseen, jos sellainen syntyy”, Kang kehuskeli.

Tiibetin oikeuksia ajavan kansainvälisen ICT-ryhmän mukaan tilanne Tiibetissä on täysin päinvastainen.

”Lhasassa vallitsee pelon ilmapiiri. Tiibetiläiset ovat ottaneet valtavia askelia näyttääkseen, että he ovat teoistaan vastuussa ainoastaan dalai-lamalle, eivät Kiinan valtiolle”, summasi Kate Saunders ryhmän tiistaina julkaisemassa raportissa.

Toistatuhatta yhä kateissa

ICT:n mukaan yli 1200 kiinalaista on edelleen kateissa viimevuotisten levottomuuksien jäljiltä. Raportin mukaan viranomaiset ovat pidättäneet ihmisiä tekaistuin todistein, vangittuja on kidutettu ja aktivisteiksi epäiltyjä on kadonnut.

Tiibetin kansannousun vuosipäivänä viime vuonna munkkien johtamat mielenosoitukset laajenivat nopeasti mellakoiksi, joissa Kiinan viranomaisten mukaan sai surmansa parisenkymmentä ihmistä. Tiibetiläisryhmien mukaan kuolleita oli yli 200.

Kiina on kiistänyt väitteet ja todennut, että mellakoiden kukistamiseen käytettiin niin vähän voimakeinoja kuin mahdollista.

Tiibetin kansannousu kukistettiin vuonna 1959. Se johti Tiibetin hengellisen johtajan dalai-laman pakenemiseen Intiaan.

Teksti STT-Reuters-AFP

Katso tuoreita kuvia
China Tibet, China Tibet 2, China Tense Tibet, China Tense Tibet 2, China Tense Tibet 3, China Tense Tibet 4

Katso tuoreita kuvia Tiibetin pakolaisista
Nepal Tiibet
, Nepal Tibetan Exiles, Nepal Tibetan Buddhism, Nepal Tibetan Buddhism 2, Nepal Tibet Prayer Festival, Nepal China Tibet, Nepal China Tibet 2, Nepal China Tibet 3, Nepal China Tibet 4, Nepal China Tibet 5, Nepal China Tibet 6