Kiinan mahti heikentää demokratiaa, vaikka Peking ei edes pyrkisi siihen: ”Ei tarvitse mennä hattu kourassa pyytämään apua länneltä”

Kiinan päätavoite maailmalla on ajaa omaa taloudellista etuaan, mutta samalla se ylläpitää ei-demokraattisten hallintojen toimintaa.

Afrikka
Teksti
Sanni Koivuniemi

Paine demokratisoitumiseen heikkenee maailmalla, ja Kiinalla voi olla tärkeä rooli tässä kehityksessä, kertoo kansainvälisen demokratiainstituutti IDEA:n tuore raportti.

The Global State of Democracy -raportin mukaan useampi valtio on luisumassa kohti autoritaarisuutta kuin muuttumassa demokratiaksi. Jopa demokratian mallimaana esiintyvässä Yhdysvalloissa demokratia on taantumassa.

Samalla Kiinan taloudellinen vaikutusvalta on kasvanut monilla alueilla, joilla demokratia taantuu.

Tutkimusten mukaan Kiina ei kuitenkaan yleensä aktiivisesti itse pahenna näiden maiden demokratiatilannetta, kertoo professori Lauri Paltemaa Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksesta. Sen päätavoitteena on oman taloudellisen hyödyn edistäminen.

Kiina ei välttämättä edes yritä vaikuttaa maiden sisäpolitiikkaan, mutta edistää silti autoritaaristen hallintojen toimimista taloudellisia hyötyjä tavoitellessaan. Se esimerkiksi lahjoi ja myönsi miljoonien eurojen lainoja Ecuadorille, joka vuonna 2016 rakensi rahoilla toimimattoman padon. 2000-luvulla Kiinan tuki Zimbabwen entistä diktaattoria Robert Mugabea kohtaan auttoi tätä pysymään vallassa länsimaiden vastustuksen keskellä.