Tulta Taiwaninsalmella

Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa oli Xi Jinpingille testi, josta hän näyttää selviytyneen voittajana.

Taiwan
Teksti
Hannu Pesonen

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi uhmasi sekä Kiinaa että omaa presidenttiään Joe Bideniä pistäytymällä Aasian-­kierroksellaan Taiwanissa tapaamassa saaren poliittista johtoa.

Jääräpäisyys tuotti kriisin, jota yksikään osapuoli ei toivonut. Vierailu oli avoin haaste Kiinan johtoon vuonna 2012 nousseelle presidentti Xi Jinpingille. Kiina pitää Taiwania alueenaan ja Xi on tehnyt selväksi, että saaren jälleenyhdistäminen Kiinaan kuuluu hänen valtakautensa päätavoitteisiin.

Kiina varoitti etukäteen ”vastuuttoman ja vihamielisen” vierailun vakavista seurauksista. Peking tulkitsi sen lietsovan vaarallisesti Taiwanin itsenäisyyshaluja ja yllyttävän muita valtioita tuenilmauksiin saarelle.

Kiinan mukaan Taiwania on johtanut laiton kapinallishallinto siitä lähtien kun puhemies Mao Zedongin johtama kommunistinen kansanarmeija vuonna 1949 voitti sisällissodan. Voittaja hääti valtansa menettäneen Kuomintang-puolueen saarelle maanpakoon.

Peking on siitä lähtien vaatinut Taiwanin liittämistä takaisin Kiinaan ja tehnyt kaikkensa saaren kansainväliseksi eristämiseksi. Taiwan torjuu vaatimukset ja korostaa, että vain saaren asukkailla on oikeus päättää sen tulevaisuudesta. Taiwanilaisten keskuudessa tämän mallin kannatus on jyrkästi kasvanut, mikä on seurausta Kiinan päätöksestä murskata Hongkongin itsehallinto ja demokratia.

Yhdysvallat taas on luvannut puolustavansa tarvittaessa Taiwanin koskemattomuutta.