Kiina vaurastuu: kaksi uutta miljardööriä joka viikko

Kiinalaismiljardöörit ovat yhä useammin luoneet omaisuutensa innovaatioilla, jotka perustuvat verkkokauppaan, tekoälyyn tai bioteknologiaan.

Kiina
Teksti
Mika Horelli

Vaikka Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin julistama kauppasota on hidastanut Kiinan talouskasvua, maan vaurain kansanosa kasvaa huimaa vauhtia – ja samoin tekee sen omaisuuden määrä.

Financial Times -talouslehden mukaan Kiina saa kaksi uutta dollarimiljardööriä joka viikko. Kiina on jo ohittanut Yhdysvallat miljardöörien lukumäärässä. Ostovoimakorjatulla bruttokansantuotteella mitattuna Kiina ohitti Yhdysvallat maailman suurimpana taloutena vuonna 2016.

Lokakuussa 2018 kiinalaismiljardöörien määrä oli 373 henkilöä ja heidän yhteenlasketun omaisuuden määrä 7,75 biljoonaa euroa. Maan talouden dynaamisuutta kuvaa hyvin myös se, että kiinalaismiljardöörit eivät ole perineet omaisuuttaan vaan luoneet sen itse.

Vaikka Kiinan talouden kasvu on jonkin verran rauhoittunut kovimpien vuosien luvuista ja kauppasota häiritsee, maan kasvutahti on edelleen huima. Nimenomaan suurissa kaupungeissa keskiluokan elintaso on noussut historiallisella tavalla viimeiset neljäkymmentä vuotta.

Yksi syy valtaviin kasvuprosentteihin on ollut se, että liikkeelle lähdettiin todella vaatimattomasta, toinen ja todennäköisesti merkittävämpi se, että Kiina pääsi viimein Maon kuoleman jälkeen 1976 purkamaan suunnitelmataloutta. Kulttuurinsa puolesta ahkerille kiinalaisille annettiin oikeus menestyä omalla työllään.