Kiina pitää Venäjää vain raaka-ainevarastona

Peking ymmärtää ”vuosisadan kaasusopimuksen” toisin kuin Moskova, arvioi suomalainen Venäjä-tuntija.

Deng Xiaoping
Teksti
Jukka Mallinen

Kiina on syvästi huolestunut Venäjän Ukrainan-politiikasta. Se viestittää diplomaattikanavia pitkin jatkuvasti, että sen intressit kärsivät kansainvälisen vakauden horjuttamisesta ja jännityksen kiristämisestä.

Maailman talousfoorumissa Davosissa Kiinan pääministeri Li Keqiang sanoi jo julkisesti, että Eurooppa viettää nyt toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotispäivää ja sodanjälkeisen maailmanjärjestyksen ja rajojen kunnioittaminen on erittäin tärkeää.

Venäjä on haastanut lännen Kiina-kortilla. Mutta se on jo saanut kokea, että säälimättömän Kiinan kanssa neuvotteleminen on painimista lohikäärmeen kanssa toisin kuin pehmojen eurooppalaisten.

Venäjä luuli tehneensä vuosisadan kaasusopimuksen Kiinan kanssa, mutta Pekingissä ymmärrettiin sopimus toisin kuin Moskovassa: kiinalaiset eivät halua maksaa huikeaa etumaksua ”Siperian voimasta”.

Shanghain yhteistyöjärjestöön kuuluvat Kiina, Venäjä, Kazakstan, Kirgizstan, Tadžikistan ja Uzbekistan. Nyt Kiinalta vaaditaan turvallisuuspolitiikan lisäksi taloudellista sisältöä ja yhteisprojektien rahoittamista.