Kiina: Melamiinimaidon uusi aalto laukaisi maanlaajuiset tehotestaukset

Kiina
Teksti
Netta Vuorinen
Työntekijät kaatavat melamiinimaitoa viemäriin Kiinassa. Kuva AP / Lehtikuva

Kiina on päättänyt aloittaa maanlaajuisen tarkastusoperaation, kun pari vuotta sitten myynnissä ollutta myrkyllistä melamiinimaitoa ilmestyi jälleen kauppojen hyllyille. Koko maan kattavat tehotestaukset on tarkoitus suorittaa kymmenessä päivässä.

Melamiini on orgaaninen emäs, jota valmistetaan ureasta. Maitotuotteissa se antaa testattaessa valheellisen vaikutelman korkeasta proteiinipitoisuudesta. Vuonna 2008 melamiinia sisältänyt maito surmasi ainakin kuusi lasta, ja 300 00 sairastui.

Viime vuonna myrkyllisiä tuotteita löytyi jälleen eri puolilta Kiinaa. Joulukuussa kolmen eri tehtaan maitotuotteet vedettiin pois markkinoilta positiivisen melamiinitestin vuoksi.

Maan terveysministeri Chen Zhu järjesti viikonloppuna hätäkokouksen, jossa päätettiin aloittaa tutkimukset heti ”mahdollisten turvallisuusuhkien selvittämiseksi”. Kiinan sanomalehdet ovat uutisoineet uuden melamiiniskandaalin johtuvan valmistajien ahneudesta ja rahanhimosta.

Uusi melamiinimaitoaalto ei ole toistaiseksi poikinut sairastapauksia tai kuolemia. Melamiini voi aiheuttaa lapselle muun muassa munuaiskiviä.

Marraskuussa Kiina teloitti kaksi viimekertaiseen maitosotkuun sekaantunutta ihmistä.

Lähteet: Reuters, AFP