Kiina: Koululaiset välttelivät sadetta, 8 tallautui kuoliaaksi

Kiina
Teksti
Netta Vuorinen
Ihmiset kokoontuvat yksityisen Yucain peruskoulun porteille. Kuva Zhao Zhongzhi / AP / Lehtikuva

Kahdeksan lasta on tallautunut kuoliaaksi ja kaksikymmentäkuusi loukkaantunut Yucain koulun portaikossa sattuneessa paniikkitilanteessa Xiangxiangin kaupungissa Kiinassa. Lapset ahtautuivat väkisin porraskäytävään, koska he eivät olisi halunneet astua ovista ulos rankkasateeseen.

Onnettomuus tapahtui maanantai-iltana. Oppilaat olivat lähdössä kotiin kertaustunneilta, jotka ovat välttämättömiä oppilaille Kiinan vaativassa opiskeluympäristössä. Yksi lapsista kaatui täyteen ahdetuissa portaissa, mikä sai muut oppilaat panikoimaan. Viranomaisten mukaan onnettomuudessa kuolleet olivat iältään 11-14 -vuotiaita.

Vaikka tällaiset onnettomuudet liitetään usein köyhyyteen, Yucain koulu on yksityisomistuksessa. Oppilaita on yhteensä noin 3 500. Yucain kaltaisissa kiinalaisissa kouluissa luokkakoot ovat valtavia, mutta esimerkiksi hätäuloskäyntejä on mitättömän vähän.

Kiinassa kuolee joka vuosi tuhansittain ihmisiä töissä, liikenteessä ja kouluissa. Kiina kuitenkin toteuttaa edelleen yhden lapsen politiikkaansa, ja lasten kuolema aiheuttaa usein äärimmäisen voimakasta vihaa viranomaisia kohtaan.

Xiangxiangin viranomaiset pyrkivät pikaisesti liennyttämään vanhempien raivoa. Kaupungin koulutusviraston johtaja on erotettu tehtävistään ja onnettomuustutkimukset käynnistetty.

Samankaltainen onnettomuus tapahtui Kiinassa vuonna 2002, kun sadat oppilaat kulkivat pimeissä portaissa ulos. Porraskaide romahti ja 21 lasta murskaantui kuoliaaksi. Tuolloin koulun rehtori ja kolme muuta henkilökunnan jäsentä saivat syytteet muun muassa törkeästä huolimattomuudesta.

Lähteet: Reuters, AP