Kiina: Kommunistinen puolue oppii Venäjän yksinvaltiaan virheistä

Xi Jinping nostaa nuoria kannattajiaan. Putinin seuraajaa ympäröi ”omerta”.

Deng Xiaoping
Teksti
Jukka Mallinen

Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteerin Xi Jinpingin kausi jatkuu vuoteen 2022. Sen tärkein tunnus on taistelu valtionsektorin korruptiota vastaan.

Xi paalutti asemansa muuttamalla pelisäännöt maan edun nimissä. Vaikka hän on vankasti vallassa, kollektiivinen johto sanoo viimeisen sanan. Se estää ykkösmiehen äkkinäiset harkitsemattoman liikkeet ja seikkailut, jollaisiin pohjoisen naapurin yksinvaltias Vladimir Putin on sortunut.

Xin varsinainen missio on kommunistisen puoleen pitäminen vallassa, mikä edellyttää kipeitä talousuudistuksia. Varsinaisesti pääsihteeri pelkää vastatoimia korruptoitujen perheiden taholta, jotka saavat eniten hyötyä järjestelmästä: virkamiehet istuttavat suojattejaan ja sukulaisiaan valtion- ja yksityissektorille ja itse koskemattomina kuljetuttavat pääomia ulkomaille.

Valtionyritysten huippujohtajat eivät tahdo antaa kontrollia hallitukselle. Valtionyhtiöiden uudistus ja demonopolisaatio onkin julistettu ykkösprioriteetiksi, mutta suurisanaiset aloitteet eivät ole liikahtaneet eteenpäin.

Uudistusta uhkaa puoluebyrokratian ja suurpääoman kasvaminen yhteen, jolloin oligarkit pääsisivät mukaan puolueen päätöksentekoon.