Kiina kaataa nyt rahaa Länsi-Balkanille – EU pelkää Troijan hevosta

Kiinan investoinnit Eurooppaan ovat kasvaneet viime vuosina hurjasti. Infrahankkeiden lisäksi kiinalaisia kiinnostavat teollisuus ja media.

Balkan
Teksti
Mika Horelli

Kun julkisuudessa mainitaan valtio, joka pyrkii hajottamaan EU:ta ulkopuolelta, moni miettii usein ensimmäisenä Venäjää ja sen harjoittamaa kybersodankäyntiä.

EU:ssa on kuitenkin tiedostettu, että myös Kiina pyrkii hankkimaan vaikutusvaltaa unionin nykyisissä ja tulevisa jäsenmaissa – ja onnistuu siinä monesti Venäjää tehokkaammin.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti jo syyskuussa 2017 komission esittävän aikaisempaa tiukempia valvontatoimia Kiinan investoinneille. Seurannassa ovat erityisesti energia-alan ja korkean teknologian valmistusteollisuuden yritykset.

Näin halutaan varmistaa, ettei Kiina pysty uhkaamaan investoinneillaan EU-maiden turvallisuutta tai muita kansallisia etuja.

EU:n naapuruussuhteista ja laajentumisesta vastaavan itävaltalaiskomissaari Johannes Hahlin mukaan Kiina on ollut erityisen kiinnostunut Länsi-Balkanin maista, jotka vasta haaveilevat EU-jäsenyydestä.