Kiellosta huolimatta tupakointi Brysselin kapakoissa yleistynyt – myös Berliinissä kapinoidaan

tupakointi
Teksti
Mika Horelli

Belgian terveysviranomaisten tuoreen raportin mukaan tupakointi brysseliläisissä kahviloissa ja baareissa on voimakkaassa kasvussa, vaikka se on ollut niissä vuodesta 2011 lähtien virallisesti kiellettyä muualla kuin erillisissä tupakointihuoneissa.

Kun Belgian liittovaltion terveysministeriön tarkastajat tekivät heinäkuussa 2019 tarkastuskierroksen lähes sadassa brysseliläisessä kahvilassa, ravintolassa ja baarissa, yli joka toisen paikoista havaittiin rikkovan tupakointikieltoa. Vuonna 2018 suoritetussa vastaavassa tarkastuksessa runsas kolmannes eli 34 prosenttia paikoista jäi kiinni lain rikkomisesta.

Ilmiö vaikuttaa koskevan erityisesti pääkaupunkia Brysseliä.

Vuoden 2018 vastaavat luvut olivat ranskankielisessa Valloniassa kymmenen prosenttia ja flaaminkielisessä Flanderissa 12 prosenttia. Viranomaisten mukaan trendi on huolestuttava, koska vielä vuosina 2011–2016 vain noin neljännes Brysselin baareista ja ravintoloista jäi kiinni tupakoinnin sallimisesta.

Kieltoa kierretään useilla tavoilla. Paikkojen täytyttyä monet baarit päästävät sisään vain tuttuja asiakkaita tai heidän vieraitaan. Tuntemattomilla ei ole sisäänpääsyä, jotta kukaan asiaan vihkiytymätön ei pääsisi valittamaan vallitsevasta käytännöstä. Lisäksi ravintola-ala tietää hyvin, etteivät tarkastajat liiku enää puolen yön jälkeen, jolloin kiinnijäämisen pelko on olematon.