Kidutuksista epäilty kenraalimajuri nousi Interpolin puheenjohtajaksi – jo nyt etsintäkuulutuksilla jahdataan toisinajattelijoita

Ahmed Nasser al-Raisin kotimaa Arabiemiraatit on viime vuosina lahjoittanut Interpolille lähes yhtä paljon varoja kuin muut jäsenmaat yhteensä.

Arabiemiraatit
Teksti
Hannu Pesonen

Kenraalimajuri Ahmed Nasser al-Raisi valittiin marraskuussa 2021 Interpolin korkeimmaksi luottamushenkilöksi neljän vuoden ajaksi. Arabiemiraateista kotoisin oleva al-Raisi johtaa kotimaassaan valtion turvallisuuspalvelun pidätys- ja kuulustelutoimia.

Al-Raisi valittiin luottamustehtävään siitä huolimatta, että häneen kohdistuu useita yksilöityjä syytöksiä ja -tutkimuksia eri puolilla Eurooppaa kidutuksen sallimisesta, siihen osallistumisesta sekä muista ihmisoikeusloukkauksista.

Kohua herättäneen valintansa jälkeen al-Raisi on ollut pari kuukautta hissukseen, mutta alkuvuodesta hän näytti käärineen hihansa:

Al-Raisi poikkesi 18. tammikuuta ensi kertaa johtajakaudellaan Interpolin päämajassa Lyonissa Ranskassa.

Viikkoa myöhemmin Serbia karkotti ”yhteistyössä Interpolin kanssa” bahrainilaisen toisinajattelijan Ahmed Jaafar Mohamed Alin kotimaahansa.