Kerro salasanasi tullimiehelle tai saat sakot – Uusi-Seelanti otti rajallaan käyttöön rajut konstit

Jos viranomainen penkoo älypuhelimen, uhattuna on myös kaikkien matkailijan kanssa viestitelleiden yksityisyys, varoittaa kansalaisoikeusjärjestö.

älypuhelimet
Teksti
Mika Horelli

Laki astui voimaan lokakuun alussa. Sen mukaan Uuteen-Seelantiin saapuville matkailijoille voidaan mätkäistä 5 000 Uuden-Seelannin dollarin eli noin 2 840 euron sakot, jos he eivät suostu kertomaan rajaviranomaisille älylaitteidensa salasanoja.

Viranomaiset voivat myös takavarikoida matkustajien puhelimet ja tietokoneet, jos niiden omistaja kieltäytyy avaamasta niitä. Kieltäytymisestä voi seurata jopa maahantulokielto.

Uusiseelantilainen kansalaisoikeusjärjestö CCL paheksuu jyrkästi lakia ja varoittaa sen mahdollistavan vakavat yksityisyyden loukkaukset.

Ihmisten mukanaan kuljettamat älylaitteet sisältävät nykyään valtavan määrän erittäin henkilökohtaista tietoa kuten sähköposteja, kirjeitä, terveystietoja ja henkilökohtaisia valokuvia, sanoo järjestön puheenjohtajan Thomas Beagle.

Hän muistuttaa myös, ettei yksityisyyden loukkaus koske pelkästään rajatarkastukseen joutunutta matkustajaa, vaan kaikkia niitä ihmisiä, joihin hän on ollut yhteydessä älylaitteiden välityksellä.