Kehitysmaat ovat elektroniikan kaatopaikka – jätevuori korkeampi kuin Mount Everest

Kierrätys: Elektroniikkajäte on nykyään kirjaimellisesti kullan arvoista.

elektroniikka
Teksti
Heidi Höök Oona Rautiainen

Erilaisten vempaimien määrä kotitalouksissa kasvaa ja tuotteiden elinikä lyhenee. Vuonna 2012 maailmassa syntyi lähes 50 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä. Henkeä kohden laskettuna yksi amerikkalainen tuotti 29,5 kiloa tätä ns. e-jätettä. Kenialainen tuotti vaivaisen kilon.

Luvut ilmenevät StEP (Solving the E-Waste Problem) -aloitteen interaktiivisesta kartasta. Kartta paljastaa myös, että suomalaisen vuosittainen e-jätetaakka (21,6 kiloa) jää vielä kauas qatarilaisista (64 kiloa).

Vanhasta tavarasta pitää päästä eroon, mutta se on kallista ja vaivalloista. Vastuu ja kustannukset e-jätteestä sysätään usein Aasian ja Afrikan valtioille.

Interpolin vuonna 2012 tekemissä Euroopan laajuisissa rahtien ratsioissa joka kolmannesta tutkitusta kontista löytyi laittomasti maista ulos matkalla olevaa e-jätettä. Järjestöt arvioivat, että jos kaikki vuoden aikana kehitysmaihin dumpattu e-jäte pinotaan kontteihin, on torni korkeampi kuin Mount Everest.

Kehitysmaiden hoitamattomilla kaatopaikoilla e-jätteen myrkylliset aineet vuotavat ympäristöön saastuttaen maaperää, vesistöjä ja ilmaa. Mailla ei ole resursseja tai tietotaitoa käsitellä jätettä ympäristölle ja ihmisten terveydelle turvallisella tavalla.