Kauhujen vuosi 2020 murskasi Kreikan hauraan kasvun – Nyt pääministeri uskoo massiivisen EU-tuen vievän maan kohti parempaa

Kreikka on yksi EU:n elvytysrahaston suurimmista hyötyjistä. Maa aikoo käyttää rahat esimerkiksi energiantuotantonsa mullistamiseen.

elvytys
Teksti
Tuula Koponen

Kun amerikkalainen Time-aikakausilehti joulukuussa julisti vuoden 2020 ”huonoimmaksi vuodeksi koskaan”, kreikkalaisten oli helppo olla samaa mieltä.

Yhteiskunta oli tiukasti kiinni jo toista kertaa koronapandemian takia. Viruksen toisesta aallosta Kreikka ei enää selvinnyt yhtä hyvin kuin keväällä ensimmäisestä. Koronaan oli kuollut jo yli 4 000 ihmistä, ja terveydenhuolto oli käynyt kestokykynsä rajoilla. Taloudella oli edessään varma konkurssien aalto.

Lisäksi maata oli koetellut kaksi muutakin kriisiä, jotka molemmat tulivat idästä: Turkin yhä paheneva uhittelu Egeanmerellä ja pakolaiset, joita Turkin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan käytti pelinappuloina Kreikkaa ja samalla koko EU: ta vastaan.

Vuosi 2020 alkoi Kreikassa toiveikkaissa tunnelmissa, sillä maa oli juuri pääsemässä jaloilleen yli kymmenen vuotta kestäneestä velkakriisistä.

Korona kuitenkin syöksi hennon talouskasvun pahasti miinukselle. Talouden ennustetaan supistuvan vuonna 2020 yli 10 prosenttia – eniten koko EU:ssa – ja velka-asteen nousevan huimaan 205 prosenttiin bkt:stä.