Katso kuvakooste: Kirgisian levottomuuksia paennut jo 400 000

Kirgisia
Teksti
Netta Vuorinen
Kirgisia
Uzbekkisotilaat kantavat pakolaislasta Ošin kaupungissa eteläisessä Kirgisiassa 14. kesäkuuta. Kuva Faruk Akkan / AP / Lehtikuva.

Kirgisiasta pakenevien uzbekkien virta on toistaiseksi tyyntynyt, Uzbekistanin ulkoministeriö ilmoitti tänään. Siitä huolimatta pakolaisia on saapunut naapurimaahan noin 120 000.

Kaiken kaikkiaan Kirgisian väkivaltaisuudet ovat kiskoneet noin 400 000 ihmistä kodeistaan. Avustusjärjestöt kutsuvat Kirgisian etnisiä yhteenottoja jo humanitaariseksi kriisiksi.

Kirgisia
Kirgiisipoliiseja auton ikkunan läpi kuvattuna tiistaina 15. kesäkuuta. Kuva Alexander Zemlianichenko / AP / Lehtikuva.

Kirgisian väliaikaishallitus ei ole ottanut virallisesti yhteyttä Uzbekistanin viranomaisiin, vaikka maasta toiseen on siirtynyt melkoinen ihmisjoukko.

Väkivaltaisuudesta kirgiisien ja uzbekkien välillä alkoivat viime viikon lopulla ja alkoivat rauhoittua tämän viikon alussa. Virallisten lukujen mukaan yli 170 ihmistä on kuollut ja 1400 loukkaantunut.

Kirgisia
Uzbekkimiehet hautaavat yhteenotossa surmansa saanutta Ošin kaupungissa 15. kesäkuuta. Kuva Sergei Grits / AP / Lehtikuva.

Viikon ajan jatkuneet levottomuudet ovat pahimmat sitten vuoden 1990, jolloin satoja ihmisiä sai surmansa niin ikään kirgiisien ja uzbekkien ottaessa yhteen.

Kirgisian eteläosassa sijaitsevassa Ošin kaupungissa kuultiin tulitusta jälleen tänä aamuna. On mahdollista, että levottomuudet lisääntyvät uudestaan.

Kansainvälinen huoli keskittyy tällä hetkellä erityisesti väkivaltaisuuksia pakoon lähteneiden ihmisten auttamiseen.

Kirgisia
Pakolaislapset katselevat ikkunasta, kun bussi lähtee Ošin kaupungista kohti Kirgisian lentokenttää. Kuva Alexander Zemlianichenko / AP / Lehtikuva.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon lupasi keskiviikkona avustaa uzbekkeja, jotka ovat jättäneet kotinsa ja etsineet turvaa joko Uzbekistanista tai Kirgisian rauhallisemmilta alueilta.

Vielä saman päivän aikana YK lähetti alueelle lentokoneen täynnä telttoja ja muita hätäapuvälineitä. Myös Yhdysvallat, Saksa ja Venäjä ovat lähettäneet apua Ošista ja muilta kriisialueilta paenneille.

Lue muut SK:n jutut Kirgisian tilanteesta täältä.

Lähde AP, CNN