Kansainvälinen valuuttarahasto saattaa ruokkia korruptiota: jakaa kehitysmaille valtavia koronalainoja, joiden ehdot ovat löysät

IMF:n toiminta hämmentää, sillä yleensä se vahtii lainojen käyttöä kuin haukka. Neljässä maassa tehty selvitys kertoo, että nyt rahaa on kateissa.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on luvannut ohjata suuren osan lähes biljoonan eli tuhannen miljardin euron rahavarannoistaan kehitysmaille koronaviruksen aiheuttamien talousvaikeuksien lievittämiseen.

Kyseessä on nykyajan suurin talous- ja terveyskriisi, IMF perustelee avokätisyyttään.

IMF on kansainvälisen luototusjärjestelmän viimeinen vaihtoehto valtioille, jotka ovat ajautuneet pahoihin talous- ja maksuvaikeuksiin.

Valuuttarahasto tarjoaa lyhyitä ja keskipitkiä luottoja hätätilanteissa toisin kuin sisarjärjestönsä Maailmanpankki, joka myöntää pitkäaikaisia lainoja erilaisiin kehitysohjelmiin. IMF:n luottojen saajat joutuvat yleensä sitoutumaan tiukkaehtoisiin talouden tervehdyttämisohjelmiin.

Toistaiseksi IMF on myöntänyt jo noin sadan miljardin euron koronatukiluotot. Uusia lainoja on määrä avata haettaviksi vielä ainakin 150 miljardin euron edestä.