Kansainvälinen olympiakomitea ja Fifa ovat muuttuneet urheilun palvelijoista sen riistäjiksi

Koko globaali urheiluliike on syösty uskottavuuskriisiin, kirjoittaa Markku Jokisipilä.

Fifa
Teksti
Markku Jokisipilä

New York, syksy 2010.

Joulupukilta näyttävä 200-kiloinen mies asuu Manhattanin Trump Towerin 49. kerroksen näköalahuoneistossa. Vaikka tilaa asunnossa on valtavasti, hän on vuokrannut sen vierestä toisen, pienemmän asunnon. Siellä asuvat hänen kissansa. Vuokriin uppoaa 24 000 dollaria kuukaudessa. Alakerran autotallissa odottaa Hummer-jättiläismaasturi, JFK:n lentokentällä liisattu yksityissuihkukone.

Kuvaus on kuin suoraan Kova laki -televisiosarjasta, jossa rikosetsivät kohtaavat Central Parkia ympäröivissä hienostokerrostaloissa asuvia eksentrisiä superrikkaita.

Tämä mies ei kuitenkaan ole fiktiota. Hän on Charles Gordon ”Chuck” Blazer, kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan hallituksessa 1996–2013 istunut urheiluvaikuttaja, jonka miljoonia dollareita vuodessa nielleen VIP-elämän rahoitti Pohjois-Amerikan, Keski-Amerikan ja Karibian alueen jalkapalloliitto CONCACAF.

Blazer joutui vuonna 2011 Yhdysvaltain liittovaltion poliisin ja verohallituksen satimeen. Hän päätti tuomiotaan pienentääkseen ilmiantaa umpikorruptoituneet kumppaninsa Fifan hallituksessa. Toukokuussa 2015 nämä tiedot johtivat seitsemän Fifan johtohenkilön pidättämiseen ja järjestön historian pahimpaan kriisiin, joka uhkaa koko huippujalkapalloilun uskottavuutta.