Kannatus Ukrainan tukemiselle horjuu USA:ssa – apu saattaa vähentyä jo lähikuukausina

Kritiikki republikaanien oikeistossa ja demokraattien vasemmistossa kasvaa, kun sota pitkittyy.

Yhdysvallat on ollut Ukrainan ylivoimaisesti merkittävin tukija Venäjän hyökkäyssodan alusta alkaen. Se on lähettänyt maahan valtavasti aseistusta ja humanitaarista apua.

Presidentti Joe Biden on vakuuttanut toistuvasti, että tukea jatketaan niin kauan kuin se on tarpeen hyökkäyksen torjumiseksi.

”Amerikkalaiset tukevat teitä, ja maailma tukee teitä”, hän sanoi vieraillessaan Kiovassa helmikuun lopulla.

Yhdysvaltojen avun määrästä on julkaistu erilaisia arvioita. USAFacts-sivuston mukaan tukipakettien ja lainojen arvo kohosi ensimmäisen sotavuoden aikana lähes 115 miljardiin dollariin eli 104 miljardiin euroon. Se ylittää reilusti Suomen valtion budjetin loppusumman. Noin kolmasosa avusta oli sotilaallista.

Uusin tukipaketti julkistettiin toukokuun alussa. Pentagonin mukaan Yhdysvallat lähettää Ukrainalle kranaatinheittimiä, raketteja, ohjuksia ja ammuksia noin 300 miljoonan dollarin arvosta.

Avun tarve jatkuu vielä pitkään, ja myös sen jälkeen, kun sota joskus päättyy. Ranskan ympäristöministeriö arvioi, että pelkästään liikenneinfrastruktuurin jälleenrakentaminen maksaa 83 miljardia euroa.

Presidentti Bidenilla on Ukrainassa kaksi julkilausuttua päätavoitetta. Hän pyrkii auttamaan Ukrainaa voittamaan sodan, mutta välttää suoraa sotilaallista yhteenottoa Venäjän kanssa. Toisin sanoen amerikkalaisia joukkoja ei lähetetä maahan jatkossakaan.