Kannabis lailliseksi, minimipalkka ylös, tiukemmat aselait – USA:ssa valittiin muutakin kuin Trump

Yhdysvallat on jatkossakin liittovaltio. Suuri osa tavallisen kansalaisen elämään vaikuttavista asioista päätetään osavaltiotasolla.

kansanäänestykset
Teksti
Tuomas Pulsa

Maailman huomio on keskittynyt Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltojen presidentiksi. Presidentinvaalien varjossa yhdysvaltalaiset äänestivät kuitenkin myös muun muassa yli 150 kansanäänestyksessä, joita järjestettiin 35 osavaltiossa. Niiden aihevalikoima vaihteli suuresti.

Kalifornian, Nevadan ja Massachusettsin osavaltioissa äänestäjät päätyivät kannattamaan kannabiksen viihdekäytön sallimista. Sen sijaan Arizonan äänestäjät hylkäsivät aloitteen laillisesta kannabiksesta.

Näiden osavaltioiden myötä kannabiksen hallussapito, myynti ja viihdekäyttö on nyt sallittua seitsemässä Yhdysvaltain osavaltiossa. Luku voi vielä nousta, sillä Mainen osavaltiossa vastaavan äänestyksen tulos jäi erittäin täpäräksi, eikä lopputuloksesta ole varmuutta.

Viidessä osavaltiossa tehtiin päätöksiä minimipalkasta. Washington, Maine, Colorado ja Arizona päättivät nostaa minimipalkan 12 dollariin. Etelä-Dakotassa puolestaan 71 prosenttia äänestäjistä torppasi aloitteen, joka olisi laskenut nuorten työntekijöiden minimipalkkaa.

Coloradossa äänestettiin myös aloitteesta, joka olisi luonut osavaltioon julkisen, verorahoin rahoitetun terveydenhuoltojärjestelmän. Aloite kaatui, kun sitä vastusti noin 80 prosenttia äänestäneistä.