Kanava: Turvallisuuspolitiikan yhteiset uhat pitää määritellä tarkasti, muuten EU:n strategisesta kompassista tulee epätarkka

Jäsenmailla on luultavasti jatkossakin eriäviä uhkakäsityksiä, jotka ovat sidoksissa maantieteeseen ja historiaan, kirjoittavat Henna Virkkunen ja Niklas Nováky Kanava-lehdessä.

Euroopan unioni
Teksti
Henna Virkkunen Niklas Nováky

EU:n turvallisuuspoliittisen pohjoisen tulee olla selkeä, kirjoittavat Henna Virkkunen ja Niklas Nováky Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa. 

 

EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle ollaan määrittelemässä tulevaisuuden suuntaa. Vaarana on, että siitä tulee liian epämääräinen.

Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustuspoliittiikka on viime vuosina ottanut merkittäviä harppauksia eteenpäin. EU on julkistanut uusia aloitteita, jotka ovat koskeneet etenkin puolustusteollista yhteistyötä ja unionin toimintakyvyn kehittämistä. Esimerkkejä ovat pysyvä rakenteellinen yhteistyö, Euroopan puolustusrahasto sekä puolustuksen koordinoitu vuosittainen katsaus.

Aloitteiden tarkoitus on tukea EU:n tavoitetta strategisen autonomian saavuttamisesta. Termi strateginen autonomia on lainattu ranskalaisesta turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Vuonna 2016 julkaistu EU:n globaalistrategia, unionin viimeisin ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko, teki siitä EU:n kansainvälisen toiminnan keskeisen tavoitteen.