Kamppailu Ukrainan kohtalosta jatkuu: Britannia syyttää Venäjää vallankaappauksen valmistelusta

Nato-maat lupasivat toimittaa Ukrainalle lisää aseistusta, Yhdysvallat harkitsee joukkojen lähettämistä Itä-Eurooppaan.

Britannia
Teksti
Teppo Tiilikainen

Yhdysvallat ja Venäjä aikovat jatkaa neuvotteluja Ukrainan tilanteesta ja Euroopan turvallisuudesta, vaikka pari viikkoa sitten alkaneissa keskusteluissa ei ole juurikaan edistytty. Jatkosta päätetään sen jälkeen, kun Yhdysvallat on toimittanut Kremliin ehdotuksensa kriisin laukaisemiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää neuvottelujen lähtökohtana joulukuussa julkistamaansa yksityiskohtaista vaatimuslistaa, jonka ydin liittyy Naton laajentumiseen Venäjän lähialueilla. Hän haluaa rajoittaa Naton toimintaa ja varmistaa sitovilla sopimuksilla, etteivät entiset neuvostotasavallat Ukraina ja Georgia liity puolustusliitton jäseniksi.

Yhdysvallat on korostanut alusta alkaen, etteivät Venäjän vaatimukset voi olla neuvottelujen lähtökohta. Amerikkalaiset korostavat, että Ukraina, Georgia ja muut itäisen Euroopan maat ovat suvereeneja valtioita, jotka päättävät itse turvallisuuspolitiikastaan.

Länsimaiden näkökulmasta Putinin kaavailema sopimus merkitsisi paluuta vuosikymmenten takaiseen etupiirijakoon. Samalla Venäjä saisi käytännössä veto-oikeuden Naton toiminnalle itäisessä Euroopassa.

Kremlin logiikka taas lähtee sitä, että kaikki Naton suojaan hakeutuneet entiset neuvostotasavallat ja muut itäisen Euroopan maat kuuluvat nyt Yhdysvaltojen etupiiriin ja muodostavat siten uhkan Venäjälle.