Kamppailu presidentistä kuumensi Puolan kiehumispisteeseen – yksinäisiä vaalitenttejä, lähetystön puhuttelua ja kovaa loanheittoa

Tiedotusvälineetkään eivät ole tyytyneet raportoimaan, vaan ne ovat osallistuneet vaalikampanjoihin jopa innokkaammin kuin poliitikot, arvioi sanomalehti Rzeczpospolitan varapäätoimittaja Michał Szułdrzyński.

Andrzej Duda
Teksti
Tuula Koponen

Maanantai-ilta 6. heinäkuuta paljasti kokovartalokuvan Puolan politiikan syvästä kahtiajaosta.

Istuva presidentti Andrzej Duda, 48, ja hänen saman ikäinen haastajansa, Varsovan nykyinen kaupunginjohtaja Rafał Trzaskowski järjestivät kumpikin omat televisioidut ”vaalitenttinsä” – täsmälleen samaan aikaan, mutta eri puolilla maata.

Ehdokkaat kieltäytyivät osallistumasta toistensa vaaliväittelyihin, sillä kumpikin pelkäsi putoamista vastapuolen asettamaan ansaan. Kilpakumppanin puhujapönttö pysyi molemmissa tilaisuuksissa tyhjänä.

Duda vastaili yleisön ja toimittajien kysymyksiin keskipuolalaisessa Końskien kaupungissa, Trzaskowski taas Lesznossa Länsi-Puolassa. Dudan vaalitentin järjesti valtiollinen TVP, jonka on sanottu muuttuneen hallituksen propagandakoneistoksi konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) yli viisi vuotta kestäneellä valtakaudella.

Trzaskowskin vaalitilaisuuden televisioi puolestaan amerikkalaisomisteinen TVN. Toisin kuin Duda, Trzaskowski vastasi myös vastapuolen, esimerkiksi TVP:n ja uutistoimisto PAP:n toimittajien esittämiin kysymyksiin. Myös PAP rahoitetaan verovaroin, ja se on asettunut konservatiivihallituksen taakse.