Kaikki eivät kärsi brexitistä: Britannian huolinta-alalle koitti kulta-aika, myös osa satamista kuuluu voittajiin

Brexitin myötä lisääntyneet rajamuodollisuudet rasittavat vientiteollisuutta, mutta hyödyttävät ulkomaankaupan paperisotaan erikoistuneita yrityksiä ja osaa brittisatamista.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Lukuisissa uutisissa on vuodenvaihteen jälkeen raportoitu, miten Britannian ero Euroopan unionista on vaikeuttanut maan ulkomaankauppaan ja ajanut monet maan vientitoimialat vaikeuksiin.

Rahdin kuljetukseen erikoistuneiden rekkayhtiöiden Road Haulage Association -toimialajärjestön raportti kertoi hiljattain, että kanaalin satamien ja kanaalitunnelin kautta EU-maihin kulkevan rahdin määrä putosi tammikuussa 68 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

On kuitenkin myös aloja, joille brexit on tuonut merkittävästi lisää töitä ja tuloja. Voittajia löytyy esimerkiksi tullilaitoksesta, huolintateollisuudesta, varastotilaa vuokraavat yrityksistä sekä Liverpoolin satamasta.

 

Britannian viranomaiset ovat laskeneet, että maassa on tehtävä jatkossa noin 255 miljoonaa tulliselvitystä vuodessa. Ennen brexitiä vastaava luku oli 55 miljoonaa.