Euroopan unionin pitää yhdistää voimansa entistä useammissa asioissa

Euroopan yhteinen linjaus on laihempanakin suomalaisille parempi vaihtoehto kuin valtioiden sooloilu.

Profiilikuva
Puheenvuoro
Teksti
Suomen Kuvalehti
Suomen Kuvalehti

Euroopan unionia parjataan usein sellaisista päätöksistä, joissa Euroopan yhteinen linjaus on laihempanakin suomalaisille parempi vaihtoehto kuin kunkin valtion sooloilu. Useimmat sukupolvemme suurista haasteista ratkaisemme korkeintaan EU:n kautta, emme ainakaan ilman sitä. Tämä koskee varsinkin vaikuttamista markkinoiden pelisääntöihin ja vastaamista EU:n ulkoisiin haasteisiin.

Ympäristövastuun yhdistäminen markkinatalouteen on ollut sinivihreä lankani 25 vuotta. EU-tasolla on pystytty sopimaan Euroopalle kovempi päästövähennystahti. Päästöjen vähentäminen on EU:n avulla myös halvempaa kuin ilman EU:ta. Jäsenmaat ovat tienneet, että saastuttamisen hinnoittelu ulottuu myös kilpaileviin yrityksiin ainakin unionin sisällä.

Päästöoikeuden hinnan kymmenkertaistuminen viime vuosina on ollut suurin ilmastoteko Euroopassa. Se ohjaa energiantuotannon ja teollisuuden irtautumista fossiilisista polttoaineista paljon rajummin kuin muutokset kansallisissa veroissa. Autoilun puhdistuminen ja sähköistyminen olisi edelleen lähtötelineissä ilman EU:ssa sovittuja, asteittain kiristyviä uusien autojen keskipäästövaatimuksia.

Lähivuosien tärkein ilmastonmuutoksen hillintään liittyvä tehtävämme on EU-komission tuoreen päästövähennyspaketin keskeisten ehdotusten vieminen läpi vesittämättä niitä ja vähennysten suuntaaminen pääosin päästökauppasektorille, jolloin niiden toteutus on halvinta kautta Euroopan.