Kaakkois-Turkki on sotatilassa – Erdoğanin hallinto on ajanut kurdit entistä ahtaammalle

ISTANBUL, TURKKI – Poliitikkoja ja toimittajia pidätetään mielivaltaisilla perusteilla.

kurdit
Teksti
Teppo Tiilikainen
Kuvat
Ari Heinonen

’Hajaantukaa! Nouskaa ylös! Kadulla ei saa istua, mielenosoitus on laiton!” Poliisi huutaa megafoniin Istanbulin kuuluisalla kauppakadulla Istiklalilla.

Mellakkavarustukseen sonnustautunut poliisirivistö on saartanut parisataa kurdia, jotka istuvat rauhallisesti Galatasarayn lukion edustalla osoittamassa mieltään presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallituksen toimia vastaan. Istiklalin varteen on tuotu myös kaksi vesitykein varustettua mellakka-autoa ja useita pidätysautoja.

Mielenosoittajat vaativat, että Kaakkois-Turkin suurimman kaupungin Diyarbakirin pormestari Gültan Kişanak ja apulaispormestari Firat Anli vapautettaisiin. Heidät pidätettiin lokakuun lopussa. Kişanakia syytetään kuulumisesta aseistautuneeseen terroristiryhmään ja Anlia separatismista.

Poliisit lähestyvät hitaasti mielenosoittajia, tarkoituksena on ilmeisesti hajottaa mielenosoitus väkivalloin. Yhteenotolta vältytään viime hetkellä, kun mielenosoittajat tottelevat käskyä ja nousevat seisomaan.

Samanlainen näytelmä toistuu pari päivää myöhemmin samassa paikassa. Ohikulkijat pysähtyvät seuraamaan tilannetta, kun rytmikäs huuto kaikuu Istiklalilla.