Kaakkois-Aasian kehitysmaat ovat kyllästyneet palvelemaan rikkaiden maiden kaatopaikkoina – Uhkaavat laivata roskat takaisin

Kun Kiina lopetti muovijätteen vastaanottamisen vuonna 2018, sitä alettiin kuskata muihin maihin. Virallisesti kyse on kierrätyksestä, mutta todellisuus on toinen.

Filippiinit
Teksti
Mika Horelli

Länsimaat joutuvat miettimään yhä tarkemmin, mitä ne tulevaisuudessa tekevät kierrätyskelvottomille muovijätteilleen. Aikaisemmin ne rahdattiin pääosin Kiinaan, mutta vuonna 2018 Peking kielsi suurimman osan tuonnista.

Siitä lähtein yhä suurempi osa jätteistä on löytänyt tiensä Kaakkois-Aasian pienien maiden harmaille jätteenkäsittelymarkkinoille. Nyt niidenkin mitta on nyt täyttymässä.

Vuosina 2013 ja 2014 yksityinen kanadalainen yritys lähetti yli sata konttia jätteitä Filippiineille. Jätteet oli merkitty kierrätysmateriaaleiksi, mutta tosiasiassa kontit sisälsivät 2 500 tonnia kotitalousjätteitä ja muun muassa käytettyjä aikuisten vaippoja.

Filippiinit vaati Kanadaa viemään jätteensä takaisin, mutta se kieltäytyi sinnikkäästi.

Kanada joutui kuitenkin taipumaan kiistassa sen jälkeen, kun Filippiinien kovaotteinen presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti toukokuun puolessa välissä 2019, että jos Kanada ei hae jätteitään heti takaisin, Filippiinit laivaa ne itse Kanadan aluevesirajalle ja kippaa mereen.