Julma sotilasjuntta pelkää naisten vaatteita ja terveyssiteitä – Myanmarin mielenosoittajat hyödyntävät taikauskoa vastarinnassaan

"Sotilaat todella pelkäävät näitä vaatteita, aivan kuin ne voisivat koitua kuolemaksi", kertoo Yangonista tavoitettu dokumentaristi Su Su.

Aung San Suu Kyi
Teksti
Sini Saaritsa

Myanmarin vallankaappausta vastustavissa mielenosoituksissa etenkin nuoret ja naiset ovat keksineet uusia rauhanomaisia keinoja iskeä kapulaa sotilasjuntan rattaisiin.

Videoilla ja valokuvissa teiden yläpuolella roikkuu vaatteita kuin pyykkinarulla. Suorakaiteen muotoisia naisten longyi-hameiksi käärittäviä kankaita, paitoja ja alusvaatteita. Kaduilla marssivat nuoret naiset ovat kiinnittäneet vyötäröilleen rintaliivejä, kuin suojaaviksi kilviksi.

Samat longyit heilahtelevat keppeihin kiinnitettyinä lippuina. Yhdessä kuvassa armeijan kuorma-auton katolla seisoo sotilas, joka yrittää irrottaa tien poikki viritettyä vaatenarua.

Naisten vaatekappaleista on tullut Myanmarissa 1. helmikuuta vallan kaapanneen juntan vastustajien väkivallattoman taistelun väline.

Maassa sitkeästi elävien uskomusten mukaan naisen vaatteen ali kulkeminen tuo miehelle huonoa onnea.