Joutui oikeuteen: Taideopiskelija näytteli mielisairasta oppilastyön takia

Anna Odell
Teksti
SK:n toimitus

Taideopiskelija Anna Odell näytteli psykoosia, dokumentoi hoidon ja sai Ruotsin pillastumaan. ”Halusin avata psykiatrian suljetun maailman”, sanoo Odel.

Anna Odell

Taideopiskelija Anna Odell, 35, ei voinut aavistaakaan, että joutuu oikeuteen oppilastyönsä takia. Eikä hän osannut ennakoida mediarummutusta.

Työhön tarvittiin vahva teleobjektiivi ja videokamera, suuntana Liljeholmin silta Tukholmassa. Oli tammikuun ilta, nuori vähäpukeinen nainen harhaili sillalla ilman kenkiä. Vihdoin joku pysähtyi, antoi takin Anna Odellin päälle. Joku toinen soitti poliisin. Matka mielisairaalaan alkoi.

Sitä seuraavat tapahtumat saatiin lukea lehtien sivuilta. Anna Odell itse luulee, että joku St Göranin sairaalan psyykeakuutilta antoi vinkin lehdille. Neljä poliisia ja viisi hoitajaa kantoi Odellin sänkyyn, jossa hänet sidottiin lepositeillä. Housut vedettiin kinttuihin ja piikin sisältö ruiskutettiin suoneen.

Aamulla Odell kertoi, että kaikki oli bluffia. Hänet ajettiin ulos sairaalasta.

”Olin itse sairas”

Alkoi mediarytinä: mitä on luvallista tehdä taiteen nimissä? Odellin työ oli esillä Konsfackin oppilasnäyttelyssä ja Kalmarin taidemuseossa. Potilasjärjestöt tukivat taideopiskelijaa. Odellin opinahjon Konstfackin rehtori joutui politiikkojen puhutteluun. Konstfack päätti tehdä uudet eettiset säännöt ja tarkastuttaa kaikki oppilastyöt ennakkoon juristilla.

Klinikan irtisanoutunut ylilääkäri on kutsunut Odellia aivokuolleeksi ja pyytänyt häntä leikkaamaan tukkansa ja hankkimaan työtä, vaikka sirkuksesta.

Pohjois Tukholman psykiatria, johon St Göranin sairaala kuuluu, haastoi Odellin oikeuteen. Viime maanantaina alkaneessa käsittelyssä Odellin puolustus myönsi väkivaltaisen vastustuksen, mutta kielsi väärän hälytyksen, koska Odell ei hälyttänyt poliisia itse. Kiperin syytekohta on epärehellinen toiminta. Syyttäjän mukaan syytetty on saanut aikaan taloudellista haittaa, eli Odell on johtanut sairaalaa harhaan ja käyttänyt työntekijöiden aikaa.

”Olin itse sairas kymmenen vuoden ajan teini-iästä alkaen. Diagnoosi oli skitsofrenia, vaikken siihen uskokaan. Tervehdyin, kun rakastuin ja sain lapsen. Sain myös henkilökohtaisen assistentin. Terapialla ei ollut niin suurta merkitystä. Oppilastyössäni lavastin tilanteen, jonka koin 14 vuotta sitten. Erona oli se, että 1995 olin tosissani ja kipusin sillan kaiteelle”, Anna Odell sanoo.

”Silloinkin joku auttoi.”

”Kuinka sen voi avata?”

Odell väittää, että hänen talvella näyttelemänsä psykoosi oli ainoa tapa saada ihmiset tajuamaan, mitä psyykeakuutilla voi tapahtua.

”Kenellä on oikeus määritellä totuus? Onko se lääkärin totuus? Kenen tehtävä on tuomita?Halusin tutkia uhrin roolia ja avata psykiatrian suljetun maailman. Psykiatria on yhteiskunnan osa, joka käyttää eniten valtaa ottamatta huomioon muiden mielipiteitä. Sen sisällä voi menettää kaikki oikeutensa. Ihminen suljetaan sisään, sidotaan ja pakkolääkitään.”

”Kaikki psykiatriassa ei ole väärin, mutta keskustella pitäisi. Se on instituutio, ja sen pitäisi myös sietää omien keinojensa kyseenalaistaminen. Mutta kuinka sellaisen maailman voi avata, kun se sisältää niin paljon salassa pidettävää?” Odell kysyy.

Hänen mielestään psykiatrialla olisi nyt tilaisuus käyttää hyväksi syntynyttä debattia. Siitä voisi tulla dialogi, jossa laatua voitaisiin arvottaa.

Itse Anna Odell osallistuu jo keskusteluun. Häntä on pyydetty puhumaan psykiatrian opiskelijoille ja kunnallispolitiikoille.

Oheinen kuva: Anna Odellia ovat tukeneet muun muassa mielenterveysyhdistykset ja ystävät ovat aloittaneet rahankeräyksen, jos sakkoja tulee. Kuva Kirsti Kajanne
Teksti Kirsti Kajanne

Oikeudenkäynti päättyy 31.8.

Lue lopputuloksesta: Suomenkuvalehti.fi.