”Jos Putin olisi ehdolla Serbiassa, hän saisi yli 70 prosenttia äänistä” – Belgradissa on kannettu Putinin kuvia ja liehuteltu Venäjän lippuja

Serbian ainoa vaihtoehto on kääntyä länteen, arvioi turvallisuusasiantuntija. Käännös voi tapahtua jo huhtikuun alun vaalien jälkeen.

Balkan
Teksti
Tuula Koponen

EU:hun pyrkivä Serbia on perinteisesti ollut Venäjän vahvin liittolainen Balkanilla. Ukrainan sota on pakottanut senkin miettimään Moskova-suhdettaan uudelleen. Käännös ei ole helppo, sillä Serbia on täysin riippuvainen venäläiskaasusta ja osittain myös venäläisestä öljystä. Serbit myös pitävät venäläisiä ortodoksisina slaaviveljinään ja ystäväkansanaan.

Presidentti Aleksandar Vučićille uskollinen media levittää edelleen Vladimir Putinia tukevaa propagandaa. Toisin kuin muissa Euroopan pääkaupungeissa, Belgradissa on pidetty myös mielenosoituksia, joissa on kannettu presidentti Vladimir Putinin kuvia ja liehuteltu Venäjän kansallislippuja.

Serbia on kuitenkin sanonut tukevansa ”Ukrainan alueellista koskemattomuutta”. Myös YK:n yleiskokouksessa se äänesti päätöslauselmaa, jossa tuomittiin Venäjän hyökkäys. Sen sijaan Venäjän vastaisiin pakotteisiin Serbia ei ole suostunut. Serbia ole myöskään ole sulkenut ilmatilaansa Venäjältä, vaan Air Serbia lentää kerran päivässä Moskovaan.

Moskovan ja lännen välissä roikkuminen ei kuitenkaan ole enää mahdollista edes Vučićille, arvioi belgradilainen turvallisuusekspertti Orhan Dragaš. Käännös saattaa tapahtua Serbiassa jo 3. huhtikuuta pidettävien vaalien jälkeen.

”Venäjä on eristetty, eikä sen äänellä ole enää juuri merkitystä kansainvälisillä foorumeilla. Siksi Venäjästä on tullut täysin hyödytön myös Serbialle”, Dragas sanoo.