Trumpin kapea polku voittoon

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan seitsemässä avainosavaltiossa. Trumpin ei välttämättä tarvitse voittaa kaikkia niitä.

demokratia
Teksti
Hannu Kyyriäinen

Alle viikkoa ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja Joe Bidenilla on vahva etumatka. Presidentti Donald Trump voi silti yhä voittaa. Sitä varten hänen täytyy päihittää Biden tietyissä avainosavaltioissa.

Rahapulasta kärsivä Trumpin kampanja on joutunut leikaamaan mainosbudjettiaan Michiganissa ja Wisconsinissa, vaikka Joe Biden johtaa niissä kannatusmittauksia.

Ratkaisevia osavaltioita on seitsemän. Trumpin ei tarvitse voittaa jokaista, jos saa riittävän äänisaaliin oikeista paikoista.

 

Biden on johtanut koko maan kannatusmittauksia koko vaalien ajan.

Hänen voittonsa todennäköisyydeksi on arvioitu 87 prosenttia. Trumpin voiton todennäköisyys on 12 prosenttia.

Koko maan kannatusmittauksista ei kuitenkaan voi päätellä voittajaa. Vaalit ratkaistaan osavaltioissa.

Voittoon tarvitaan osavaltioilta vähintään 270 valitsijamiestä. Ennusteiden keskiarvon mukaan Biden saisi noin 343 valitsijamiestä ja Trump 195.

Saadakseen riittävästi valitsijamiehiä Trumpin on pidettävä kiinni republikaanien kannatusalueista ja voitettava suuret vaa’ankieliosavaltiot, jotka hän sai viimeksi puolelleen.

Erityisesti Trump tarvitsee Floridaa. Yksikään republikaani ei ole sataan vuoteen voittanut presidentinvaaleja ilman Floridaa.

Vaa’ankieliosavaltion suuri kuubalaistaustainen vähemmistö on perinteistä konservatiivien kannattajakuntaa.

Mutta ennakkoon äänestäneistä suurin osa on ollut demokraateiksi rekisteröityneitä.

 

Georgia ei ole vaa’ankieli, vaan vankkaa republikaanien kannatusaluetta. Viimeksi demokraattien presidenttiehdokas voitti osavaltiossa vuonna 1992.

Demokraatit ovat onnistuneet kasvattamaan kannatustaan Georgiassa.

Republikaanien kymmenen vuotta kestänyt valtakausi näyttää päättyvän. Demokraatti johtaa sekä presidentti- että senaattorikisaa. 

Arizona on äänestänyt republikaania edellisissä viisissä presidentinvaaleissa. 

Osavaltion asukkaiden tyytymättömyys presidentti Trumpin koronavirustoimiin uhkaa kuitenkin hänen voittoaan. 

Lisäksi Trumpin pitää voittaa vähintään yksi kolmesta vaa’ankielivaltiosta, jotka hän sai taakseen viime kerralla.

Pennsylvanian piti kuulua ”siniseen muuriin”, niihin osavaltioihin joissa kannatetaan demokraatteja. Vuonna 2016 Trump osoitti, että muurin voi murtaa.

Pennsylvaniassa Trumpin voittoa tärkeämpää on Bidenin tappio: Biden hyötyisi Pennsylvanian voitosta vielä enemmän kuin Trump.

Yli puolet osavaltion väestöstä uskoo, ettei Trump ansaitse toista kautta. Bidenin kannatus osavaltion suurimmassa kaupungissa, Philadelphiassa, on kuitenkin matalampi kuin Hillary Clintonilla vuonna 2016.

Demokraatit ovat voittaneet Michiganissa vuodesta 1992 saakka, kunnes vuonna 2016 Donald Trump voitti.

Vuonna 2018 demokraatti voitti osavaltion kuvernöörivaalit. Michiganin hallinto ja Trump riitautuivat keväällä kuvernööri Gretchen Whitmerin koronatoimista. 

 

Trump on menettänyt hieman kannatustaan Wisconsinin valkoisen väestön keskuudessa. Biden on lisännyt kampanjarahoitustaan osavaltiossa.