Jemen: Al-Qaida valtasi lisää alueita

Yhdysvaltojen tukeman arabiliittouman sotatoimet auttavat Washingtonin verivihollista.

al-Qaida
Teksti
Jari Lindholm

Al-Qaida-terroristijärjestön jemeniläinen haaraosasto on saanut haltuunsa lentokentän ja öljyterminaalin Jemenin eteläosassa, viranomaiset kertoivat torstaina.

Arabian niemimaan al-Qaida eli Aqap on käyttänyt hyväkseen sekasortoa, joka syveni maaliskuussa sen jälkeen, kun Saudi-Arabia ja sen sunniliittolaiset olivat ryhtyneet sotatoimiin Jemen šiiakapinallisia vastaan.

Saudikoneiden pommittaessa kapinallisia Aqap on vahvistanut asemiaan omilla alueillaan. Kaksi viikkoa sitten se valtasi eteläisen Al Mukallan kaupungin, ryösti pankin ja vapautti satoja vankeja, joiden joukossa oli yksi järjestön omista johtajista.

Länsimaiset tiedustelupalvelut pitävät Aqapia al-Qaidan haaraosastoista vaarallisimpana, sillä se ei tyydy paikallisiin operaatioihin vaan on pyrkinyt myös iskemään länsimaihin. Tammikuussa järjestön inspiroimat ranskalaisveljekset tappoivat pariisilaisen pilalehden Charlie Hebdon toimituksessa 12 ihmistä.

Yhdysvallat on ahdistellut Aqapia taistelulennokein ja risteilyohjuksin. Järjestö on menettänyt iskuissa parasta päällystöään, viimeksi huhtikuun puolivälissä ideologi Ibrahim al-Rubeishin. Samaan aikaan Yhdysvallat on kuitenkin tukenut Saudi-Arabian johtamaa sunniliittoumaa, jonka sotatoimet Jemenissä ovat nimenomaan vahvistaneet Aqapia.