Jemen ajautuu sotaan – jälleen uusi tukikohta Isisille?

Äärijärjestöt hyötyvät Lähi-idän köyhimmän maan sekasorrosta.

al-Qaida
Teksti
Jari Lindholm
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Jemen vetosi maanantaina YK:hon ja Persianlahden arabimaihin, että ne auttaisivat Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitsevaa valtiota torjumaan kaaoksen ja sisällissodan.

Ulkoministeri Riyadh Yaseen pyysi Persianlahden yhteistyöneuvostoa ja kansainvälistä yhteisöä pysäyttämään Jemenin luoteisosia hallitsevien huthikapinallisten etenemisen kohti etelässä sijaitsevaa Adenin satamakaupunkia, jonne presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi pakeni viime syyskuussa kapinallisten vallattua pääkaupungin Sanaan.

Jemen on perinteisesti ollut maltillinen muslimimaa, mutta zaidilaista šiialaisuutta tunnustavien huthien eteneminen on kiristänyt šiiojen ja enemmistönä olevien sunnien välejä. Äärijärjestöt ovat käyttäneet tilannetta hyväkseen: perjantaina 20. maaliskuuta šiiamoskeijoihin tehdyissä itsemurhaiskuissa kuoli 142 ihmistä.

Jemenin kriisistä tekee länsimaiden kannalta huolestuttavan se, että maassa vaikuttaa al-Qaida-järjestön haaraosastoista ylivoimaisesti tehokkain, Arabian niemimaan al-Qaida eli Aqap. Myös terroristijärjestö Isis väittää saaneensa Jemenistä jalansijan.

Jos sunnilainen Saudi-Arabia ja šiialainen Iran sekaantuvat poliittisena alkaneeseen valtakamppailuun, vaarana on Jemenin suistuminen uskonnolliseen konfliktiin, joka palvelisi sunnien puolustajina esiintyviä Aqapia ja Isisiä.