Järjestö: Toimittajia mestattu ennenkin

Päitä on katkottu varoitukseksi muun muassa Brasiliassa ja Meksikossa.

Brasilia
Teksti
Jari Lindholm

Kahden journalistin näytösluonteinen surmaaminen lyhyen ajan sisällä on harvinaista, mutta toimittajia on mestattu varoitukseksi ennenkin.

Irakilaisen Isis-järjestön julkaisemat videot amerikkalaisten reportterien James Foleyn ja Steven Sotloffin murhista ovat järkyttäneet läntistä maailmaa. Veriteot eivät kuitenkaan ole ainutkertaisia, muistuttaa toimittajajärjestö Committee to Protect Journalists.

Kesäkuussa 2002 brasilialainen huumepomo ”Hullu” Elias Pereira da Silva katkaisi Rio de Janeirossa pään TV Globo -kanavan tutkivalta journalistilta Tim Lopesilta, joka oli ollut tekemässä juttua alaikäisten hyväksikäytöstä huumekauppiaiden juhlissa.

Syyskuussa 2011 tieltä lähellä meksikolaista Nuevo Laredon kaupunkia löydettiin freelance-reportteri Maria Elizabeth Macías Castron päätön ruumis. Castro oli kirjoittanut huumekartelleista salanimellä paikalliselle nettisivustolle.

Tammikuussa 2002 al-Qaida-järjestö sieppasi amerikkalaisen Wall Street Journal -lehden toimittajan Daniel Pearlin ja julkaisi kolme ja puoli minuuttia pitkän videon, jossa Pearlilta leikataan pää irti. Tapauksesta nousi maailmanlaajuinen kohu ja siitä tehtiin elokuva, jonka pääosassa Pearlin vaimona näytteli Angelina Jolie.