Jääkiekon MM-kisat: Diktaattori sortaa oppositiota ja esittelee mahtiaan

Kisat ovat presidentti Aljaksandr Lukašenkan uran suurin kansainvälinen näytös.

Jääkiekon maailmanmestaruuskisat alkavat tänään perjantaina 9. toukokuuta Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä ristiriitaisissa tunnelmissa.

Kisat ovat presidentti Aljaksandr Lukašenkan, 59, uran suurin kansainvälinen näytös. Minsk on pantu juhlakuntoon, kaupunkiin on rakennettu 13 uutta hotellia ja kaksi kansainväliset mitat täyttävää jäähallia, jotka maksoivat yhteensä noin 400 miljoonaa euroa.

Minskiin odotetaan kymmeniä tuhansia kisaturisteja ja satoja toimittajia. Kaupungin kahviloihin ja ravintoloihin on lisätty langattomia internet-yhteyksiä, ja arvotalojen julkisivut on remontoitu. Kodittomat ja kerjäläiset on häädetty keskustasta, ja miliiseille on opetettu englannin alkeita. Heidän apunaan on satoja vapaaehtoisia englannintaitoisia oppaita.

Kisojen päänäyttämö, Minsk Arena, sijaitsee vajaan kymmenen kilometrin päässä keskustasta. Halliin mahtuu 15 000 katsojaa, ja se toimii KHL-liigassa pelaavan Dinamo Minskin kotihallina. Aivan sen naapurissa sijaitsee valtava Itsenäisyyden palatsi, jonka Lukašenka rakennutti viime vuonna lähinnä omaan käyttöönsä.