"Itsetyydytysopetusta kouluihin" – Puolalaisia lietsotaan vaaleissa seksuaalivähemmistöjä vastaan

Kulttuurisota syttyi, kun Varsovan uudistusmielinen pormestari allekirjoitti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan julistuksen.

Jaroslaw Kaczynski
Teksti
Mika Horelli

PuolaA johtava Laki ja Oikeus -puolue PiS on ottanut yhdeksi vaaliteemakseen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien polkemisen ja syrjinnän edistämisen. Puolassa äänestetään tänä vuonna parlamentti- ja EU-vaaleissa.

Umpikatolisessa maassa aihe jakaa voimakkaasti äänestäjäkuntaa. Varsovan ja muiden suurten kaupunkien liberaaleja hanke pöyristyttää, mutta PiS:n ydinkannattajakunnan piirissä kanta nähdään Puolan ja sen katolisen kirkon perusarvojen puolustamisena länsieurooppalaisen liberalismin ja yksilönvapauden uhkaa vastaan.

Puolan politiikka perustuu voimakkaaseen kahtiajakoon, jossa valtaapitävän PiS-puolueen kannatus tulee pääasiassa maan konservatiiviselta ja isojen kaupunkien ulkopuolella asuvalta väestöltä.

 

Tällä kertaa kulttuurisotaan saatiin sytyke siitä, kun pääkaupunki Varsovan uudistusmielinen pormestari Rafał Trzaskowski allekirjoitti helmikuussa 2019 kaksitoistakohtaisen seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan julistuksen.