
Itseruoskintaa ja syyllisten etsintää: Italia sössi koronaviruksen torjunnan monin eri tavoin
Ensimmäisenä sairastunut mies oli hakeutunut useita kertoja hoitoon ennen kuin hänen tautinsa varmistui koronaviruksen aiheuttamaksi.
Vain kuukausi sitten Italia sulki näyttävästi ovensa kiinalaisilta koronaviruksen takia. Nyt kaikki muut tekevät saman italialaisille.
Kun ensimmäinen suomalaisen sairastuminen uuden koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin varmistui keskiviikkona 26. helmikuuta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen kehui, että tilanne meni ”kuin Strömsössä”.
Milanosta tullut helsinkiläisnainen hakeutui oireiden alettua heti hoitoon ja myös molemmat hänen kauttaan tartunnalle altistuneet henkilöt tavoitettiin heti.
Italiassa sen sijaan ei tartuntojen alkuvaiheessa ollut Strömsöstä tietoakaan.
Saapasmaa muuttui hetkessä ja rytinällä Euroopan pahimmaksi koronaviruspesäkkeeksi, kun sen tautitapaukset nousivat parissa päivässä kuudesta yli kahteensataan maan pohjoisosissa.
Vain kuusi päivää ensimmäisen todetun tartunnan jälkeen niitä oli jo yli 500, kun muualla Euroopassa kirjattiin edelleen vain hajatapauksia.
Kahteen pesäkkeeseen Lombardian ja Veneton maakunnissa paikannetut tartunnat uhkaavat jo maan tärkeintä talous-, teollisuus- ja muotikeskusta, kolmen miljoonan asukkaan Milanoa.
Italiassa on käynnistynyt katkera itseruoskinta ja syyllisten etsintä.
Miksi juuri meillä Covid-19 on ryöpsähtänyt hallitsemattomaksi epidemiaksi kun muualla Euroopassa tartunnat on pystytty ainakin toistaiseksi rajaamaan?
Ja miksi epidemia käynnistyi ja levisi juuri maan pohjoisosassa, joka on aina korostanut ylivertaista kehittyneisyyttään ja huipputason osaamistaan maan muihin alueisiin verrattuna?
Toistaiseksi vastaukset kysymyksiin ovat lohduttomia.
Tartuntojen alkupiste oli lombardialainen 16 000 asukkaan pikkukaupunki Codogno, jonka sairaalaan saapunut kuumeinen ja yskivä 38-vuotias mies diagnosoitiin perjantaina 21. helmikuuta.
Samana päivänä Schiavonian sairaala Padovassa Veneton maakunnassa vastaanotti kaksi epämääräisistä kuume- ja hengenahdistusoireista kärsivää potilasta. Seuraavana päivänä toinen heistä, 78-vuotias mies kuoli.
Kummankaan sairaalan vastaanotossa ja hoidossa ensimmäisiä potilaita ei pitkään aikaan tunnistettu koronaviruksen kantajiksi – niin kuin ei seuraaviakaan oirehtivia.
”Ei siis ole kyse siitä, etteikö testausvälineistöä olisi ollut tarpeeksi. Sairautta ei yksinkertaisesti osattu epäillä eikä sen oireita tunnistettu”, korostaa koronaviruksen vastaisia toimia koordinoivan Italian väestönsuojeluviraston johtaja Angelo Borrelli.
Ensimmäisenä sairastunut mies oli itse asiassa oireillut jo yli viikon ajan ja hakeutunut useita kertoja hoitoon ennen kuin hänen tautinsa varmistui koronaviruksen aiheuttamaksi.
Mies oli tuntenut olonsa huonoksi perjantaina 14. helmikuuta ja mennyt terveyskeskuksen päivystykseen, josta hän oli saanut reseptin flunssaoireisiin.
Kaksi päivää myöhemmin miehen kuume nousi ja meni hakemaan apua Codognon sairaalasta. Siellä hänet tutkittiin, hän sai uusia lääkkeitä ja palasi taas kotiin.
Kun kuume ei laskenut, hän palasi kolmannen kerran vastaanotolle. Nyt hänet otettiin varmuuden vuoksi tarkkailuun 18. helmikuuta Codognon sairaalan vuodeosastolle, missä hänelle ilmaantui seuraavana päivänä hengitysvaikeuksia.
Tautiin ensimmäisenä menehtyneelle miehelle puolestaan tehtiin koronavirustesti vasta muutama tunti ennen hänen kuolemaansa, jolloin tartuntoja oli jo runsaasti.
Virus sai yli vuorokauden ajan kiertää potilaiden hoitoon osallistuneen henkilökunnan kautta pitkin sairaalatiloja. Näin se löysi muutenkin hauraita ja heikkoja potilaita.
”Tällaisessa tilanteessa sairaala voi muuttua pelottavan tehokkaaksi tartuntojen monistajaksi”, toteaa Milanon yliopiston infektiotautien laitoksen professori Massimo Galli.
Sama toistui muuallakin – ja juuri se näyttää olleen koronaviruksen nopean etenemisen pääsyy, arvioivat Milanossa ilmestyvän valtakunnallisen päivälehden Corriere della Seran haastattelemat asiantuntijat.
Suuri osa alkuvaiheen tartunnoista vaikuttaa tapahtuneen juuri sairaaloissa ja terveyskeskuksissa eikä muissa ihmisten välisissä arkisisssa yhteyksissä.
On ilmeistä, että ensimmäisiä potilaita vastaanottaneelle lääkintähenkilökunnalle ei ollut annettu mitään erityisohjeita suojautumisesta.
Codognon sairaalassa ainakin viisi henkilökunnan jäsentä sai tartunnan. Lähellä Venetsiaa sijaitsevan Dolon sairaalassa virus tarttui lääkäriin, sairaanhoitajaan ja ensihoitajaan, jotka auttoivat oirehtivaa eläkeläistä.
”Se että näin moni henkilökunnan jäsen on saanut tartunnan, tarkoittaa etteivät he ole noudattaneet oikeita hoito- ja suojautumiskäytäntöjä”, arvioi WHO:n asiantuntijoihin kuuluva professori Walter Ricciardi, joka johtaa Rooman katolisen yliopiston kansanterveyden ja hygienian laitosta.
Taudin tunnistamista vaikeutti sekin, että kukaan alkuvaiheen potilaista ei ole ollut Kiinassa eikä heillä ole ollut yhteyksiä siellä hiljattain käyneisiin.
Italiassa oli ehkä tuudittauduttu uskomaan hallituksen vakuutteluja, että kaikki oli kunnossa.
Maa oli keskeyttänyt lennot uuden koronaviruksen aiheuttamien sairastumisten keskipisteeseen Kiinaan 31. tammikuuta ja lopettanut heti seuraavana päivänä viisumien myöntämisen kiinalaisille – ainoana Euroopan maana.
Ennen viime viikonloppua Italiassa oli paljastunut vain kolme koronaviruksen aiheuttamaa sairastumista. Heistä kaksi oli taudin syntysijoilta Wuhanista saapunutta kiinalaisturistia, jotka oli eristetty ja hoidettu terveiksi Italian kansallisen infektiotautien tutkimusinstituutin Spallanzanin sairaalassa Roomassa.
Muiden länsimaiden tapaan Italia oli kotiuttanut Wuhanissa oleskelleet kansalaisensa, jotka oli kotimaaan saavuttuaan testattu ja asetettu kahden viikon karanteeniin. Yhdellä heistä todettiin tartunta ja hänetkin eristettiin Spallanzaniin.
Kolmen ensimmäisinä koronaviruspotilaita vastaanottaneen sairaalan toimista on käynnistetty poliisitutkinta.
Italiassa kysytään, kuinka on mahdollista että koronaviruksen uhasta on tiedetty lähes kolme kuukautta mutta siihen ei ollut varauduttu minkäänlaisella ennakko-ohjeistuksella tai suojavälineistöllä.
Taustalla on Italian valtion ja kuntien huonosti toimiva vastuunjako niin terveydenhoidossa kuin muidenkin julkisten palvelujen järjestämisessä.
Myös koronaviruksen tuloon valmistautuminen näyttää sujuneen – tai jääneen sujumatta – tyypilliseen tapaan: valtio sysäsi vastuun alueille ja kunnille ja uskotteli, että kaikki oli kunnossa, vaikka ei antanut niille välineitä eikä toimintaohjeita.
Pääministeri Giuseppe Conte on myöntänyt, että koronaviruskriisi tuli hallitukselle yllätyksenä.
Poliitikot ja viranomaiset ovat toki yrittäneet selittää epäonnistumisia parhain päin.
Osa selityksistä on järjettömiä, osa vain säälittäviä, tiivistää Italian suosituimpiin bloggareihin kuuluva verkkojulkaisu MeteoWebin toimittaja Peppe Caridi.
Myös pääministeri Conten perustelut arveluttavat: Italiassa on paljon tartuntoja vain siksi, että koronavirustestejä on tehty huomattavasti enemmän kuin missään muualla Euroopassa.
Nämä tuhannet testit päinvastoin osoittavat, että Italia on toiminut ripeästi ja aktiivisesti, ministerit ja terveysviranomaiset puolustautuvat ja jopa kiittelevät toimintaansa.
Eräät heistä ovat jopa väittäneet, että Italian epidemiassa kuolleet eivät ole menehtyneet Covid-19-tautiin vaan perussairauksiinsa – heillä vain on kuollessaan ollut samaan aikaan koronavirus.
Conte on turvautunut italialaisten poliitikkojen uuvuttavan usein kriisien aikana hokemaan vakuutteluun: tutto sotto controllo, kaikki on hallinnassa.
”Italian tilanne on muita Euroopan maita parempi, koska massiiviset suojatoimet maksavat nyt itseään takaisin, vaikkei siltä juuri nyt näyttäisikään.”
Conte on vakuuttanut, että hallitus ja viranomaiset ovat valinneet läpinäkyvän linjan ja toimivat avoimesti ja salailematta.
Selitykset eivät tyydytä.
”Ihan niin kuin kansanvaltaisen hallinnon avoimuutta pitäisi muutenkaan epäillä. Se nyt vielä puuttuisi, että hallitus salailisikin jotain niin kuin jossain diktatuurissa”, Caridi puuskahtaa.
Hänen mukaansa Italiassa ei oteta mitään vakavasti.
”Näihin riskejä aliarvioiviin haihattelijoihin kuuluvat valitettavasti juuri he, joiden olisi viime kuukausien aikana taata kansalaisten turvallisuus.”
”Terveysviranomaiset aliarvioivat koronavirusriskin pahan kerran ja viime viikkoina on sen sijaan keskitytty leimaamaan pahanilmanlinnuiksi asiantuntijat, jotka ovat varoittaneet koronaviruksen saapumisesta ja peränneet suojatoimia.”
Ydinkysymys on nyt, pystytäänkö tauti Italiassa rajaamaan katastrofaalisesta alusta huolimatta pohjoisen ensimmäisiin tautipesäkkeisiin.
Italia määräsi viime viikonloppuna noin 50 000 Lombardian ja Veneton maakuntien asukasta rangaistuksen uhalla kahdeksi viikoksi eristyksiin kotikaupunkeihinsa, joista he saavat poistua vain erikoisluvalla.
Eristyksissä on kaikkiaan yksitoista pikkukaupunkia. Niiden asukkaita on kehotettu pysymään kotonaan ja välttämään muiden tapaamista.
He saavat kuitenkin liikkua karanteenialueen sisällä paikasta toiseen. Koulut, kaupat ja liikeyritykset on suljettu, lukuunottamatta apteekkeja ja joitain ruokakauppoja.
Liikkumiskieltoa valvovat sadat poliisit. Karanteenialueelle ei myöskään saa tulla muualta.
Hallitus on jo päättänyt myöntää verohelpotuksia karanteenikunnille ja niiden asukkaille sekä kieltänyt kaikki tärkeiden julkisten palvelujen lakot maaliskuun loppuun asti.
Myös karanteenialueen ulkopuolella on laajoja rajoituksia. Kouluja, kirjastoja, ja yliopistoja on suljettu, yleisötapahtumia kuten konsertteja, teatterinäytöksiä ja jumalanpalveluksia on peruttu. Serie A:n jalkapallo-otteluja pelataan tyhjille katsomoille. Jopa Venetsian kuulut karnevaalitkin keskeytettiin.
Karanteenikäytäntö syntyi juuri Italiassa melkein seitsemänsataa vuotta sitten.
Eurooppaa piinasi vuosina 1348–1359 huomattavasti koronavirusta vakavampi paiseruttoepidemia eli musta surma. Tuolloin Venetsian tasavallan virkamiehet määräsivät, että sen satamiin saapuvien laivojen miehistön ja matkustajien piti odottaa maihinnousua kuukauden ajan eristyksissä.
Eristysaikaa varten Venetsian edustan pikkusaarille perustettiin karanteeniasemia, lazzarettoja.
Karanteeni-nimikin on peräisin venetsianmurteen neljääkymmentä tarkoittavasta sanasta quarantine. Kun paiseruton havaittiin itävän jopa 37 päivää, eristysaikaa pidennettiin kuukaudesta vielä kymmenellä vuorokaudella.
Käytäntö levisi pian kaikkialle Eurooppaan, mutta varotoimista huolimatta musta surma tappoi lähes kolmasosan mantereen asukkaista.
Ei ole varmaa, toimivatko karanteenikäytännön syntysijoilla otetut uudetkaan rajoitukset toivotulla tavalla.
Ainakaan toistaiseksi ei näytä hyvältä.
”Mikään mitä ne sanovat ei pidä paikkansa. Mikään ei ole hallinnassa. Kaikkialla vallitsee täysi kaaos ja paniikki”, uutistoimisto Ansan haastattelema sairaanhoitaja Codognon sairaalassa tyrmäsi vakuuttelut.
Toisen sairaanhoitajan mukaan osasyy kaaokseen on se, että samat ihmiset ovat työskennelleet viisi päivää putkeen ilman apuvoimia.
”Koska väkeä on vähän, joudumme jatkuvasti hoitamaan sekä Covid-19-tartunnan saaneita että muita potilaita – ilman kunnon suojakeinoja.”
Myös Italian terveysalan työntekijöitä edustavan ammattijärjestön puheenjohtaja Filippo Anelli kertoo, että henkilökunta joutuu kaikkialla Italiassa työskentelemään suojattomissa oloissa.
Aluehallinnon varautuminen koronavirusuhkaan on hänen mukaansa osoittautunut tehottomaksi kaikkialla maassa.
”Pohjoisesta etelään on paljastunut yllin kyllin tilanteita, joissa yksityislääkärien vastaantotot, pelastuslaitos, ambulanssit, julkisten terveyskeskusten ja sairaaloiden henkilökunta ovat joutuneet työskentelemään suojattomissa oloissa ilman riittävää ohjeistusta ja valvontaa.”
Karanteenikunnissa lääkärintodistuksen julkisista terveyskeskuksista saa nyt puhelinsoitolla, koska lääkintähenkilökunnalla ei ole riittäviä suojavarusteita.
”Miksi yksityiset perhelääkärit silti joutuvat tapaamaan potilaan lääkärintodistuksen antaakseen, vaikka olemme yhtä suojattomia? Ei meitä voi määrätä hallinnollisista syistä ottamaan tartuntariskiä”, sanoo Italian yleislääkäriliiton puheenjohtaja Silvestro Scotti kysyy.
Scotti kertoo, että hän on joutunut tilaamaan omat hengityssuojaimensa verkkokaupasta. Se on ilmoittanut toimittavansa ne kolmen viikon päästä.
Entä mitä kuuluu Italian ensimmäiselle koronaviruspotilaalle? Urheilullinen, perusterve, ahkerasti puulaakijalkapalloa pelannut ja puolimaratonejakin juossut mies on tiettävästi yhä tehohoidossa.