Itse olet terroristivaltio! Harvinainen propagandavihko näyttää, kuinka Pohjois-Korea mustamaalasi Yhdysvaltoja

Vihkonen pyrkii todistamaan, että Yhdysvallat on ollut terroristivaltio syntymisestään alkaen.

Pohjois-Korea
Teksti
Susan Heikkinen

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välien nopeasti lämmetessä on aika vilkaista, mitä viestiä Pohjois-Korea levitti perivihollisestaan vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Asiaa valaisee maan äänitorven, japaninkorealaisen kirjailijan Kim Chol-myongin englanninkielinen pamfletti Yhdysvallat – terrorismin valtakunta. Vihkonen on maan viranomaisten hyväksymä, sillä sitä on myyty esimerkiksi harvoille maassa käyville turisteille pääkaupunki Pjongjangin hotelleissa.

Vihkosen painovuosi on 92, eli pohjoiskorealaisittain vuosi 92 jälkeen Kim Il-sungin syntymän. Länsimaisessa ajanlaskussa tarkoitettiin vuotta 2003.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kävi tuolloin terrorismin vastaista sotaa ja oli juuri edellisenä vuonna leimannut Pohjois-Korean ”pahan akselin” edustajaksi. Pohjois-Koreassa oli syytä pelätä amerikkalaisten suunnitelleen ennaltaehkäisevää iskua myös Korean niemimaalle, minkä oikeutuksen teksti pyrkii kumoamaan.

”Terrorismille on tunnusomaista barbaarinen teurastus ja hirmuteot, joita tekevät taantumukselliset voimat edistysmielisiä kansoja vastaan”, vihkonen määrittelee.