Italian mafia päätti lypsää EU-rahaa, ja huijaukset tuottavat jo enemmän kuin perinteiset rikokset – apuna poliitikkoja ja yrittäjiä

Eri mafiajärjestöt ovat nyt yhdistäneet voimansa ja rakentavat verkostoja EU-maihin napatakseen osansa kansallisista elvytyspaketeista, varoittaa Europol.

’Ndrangheta
Teksti
Hannu Pesonen

Italian eteläosien köyhässä Calabrian maakunnassa kuivat ja kiviset pensaikot on viime aikoina jalostettu omistajalleen tuloja tuottavaksi maatalousmaaksi muilla kuin perinteisillä korvenraivauskeinoilla.

Kuokan sijaan työkaluina ovat toimineet mafian ohjailema tietokone, karttaohjelma sekä kunnanvirastossa määräävässä asemassa oleva ahne tai peloteltavissa oleva paikallisvirkamies.

Joutomaa muuttuu hyötymaaksi, kun virkamies merkitsee sen kaavakarttoihin ja kiinteistörekisteriin EU:n maataloustukeen oikeuttavaksi viljellyksi pelloksi ja mafia hankkii sen omistukseensa pilkkahintaan. Tukianomus lähtee Brysseliin, missä se asianmukaisesti hyväksytään.

Sitten vain kerätään tukiaiset tilille.

Näin toimii Italian mafiajärjestöistä suurin, Calabrian maakunnan ’Ndrangheta. Huijausmalli on selvinnyt sitä vastaan tammikuussa käynnistetyssä Italian suurimmassa mafiaoikeudenkäynnissä 30 vuoteen.