Itä-Ukrainan Harkova torjui venäläismielisten kansanäänestyksen

Petro Porošenko suosituin presidenttiehdokas sekä idässä että lännessä, kertoo Suomen Kuvalehden toimittaja Teppo Tiilikainen Harkovasta.

Donetsk
Teksti
Teppo Tiilikainen

Harkova, Ukraina

”Kunnia Ukrainalle!” kajahti parikymppisten nuorten miesten pöydästä pienessä kulmabaarissa sunnuntai-iltana Donetskin ja Luhanskin kansanäänestyksen jälkeen. Olemme  Harkovassa itäisessä Ukrainassa, etelämpänä kapinallisten hallitsemilla alueilla vastaava huuto olisi hengenvaarallinen.

Puolentoista miljoonan asukaan Harkova on Itä-Ukrainan suurin ja koko maan toiseksi suurin kaupunki. Tunnelma on erittäin jännittynyt, vaikka täällä ei järjestettykään kansanäänestystä samaan aikaan Donetskin ja Luhanskin kanssa.

Venäläismieliset kapinalliset valtasivat huhtikuussa paikallishallinnon rakennuksen, ja kymmeniä ihmisiä loukkaantui yhteenotoissa. Nyt talo on taas kaupungin johdon hallinnassa, ja sen edessä on pysyvä poliisivartio.

Harkovan pormestaria Gennadi Kernesiä ammuttiin muutama viikko sitten selkään, kun hän oli lenkkeilemässä kaupungin ulkopuolella. Hän on parhaillaan sairaalahoidossa Israelissa.