Ukraina hälytystilassa – venäläismieliset vaativat itsenäisyyttä

Miesjoukot valtasivat väkivalloin hallintorakennuksia Itä-Ukrainassa ja vaativat kansanäänestystä alueiden liittämisestä Venäjään.

Donetsk
Teksti
Teppo Tiilikainen

Parisataa aseistautunutta miestä valtasi maanantain vastaisena yönä itäukrainalaisen Donetskin kaupungin hallintorakennuksen ja julisti iltapäivällä alueen itsenäiseksi ”kansantasavallaksi”. Donetskin läänissä asuu 4,5 miljoonaa asukasta, ja se tunnetaan Ukrainan raskaan teollisuuden keskuksena.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan hallintorakennuksen edustalle kokoontui iltapäivällä noin tuhat valtaajia tukevaa mielenosoittajaa. Osa heistä oli aseistautunut puumailoilla ja kumipampuilla. Rakennuksen eteen oli tuotu kaiuttimia, joista kaikui Venäjän kansallislaulu.

Valtaajat kertoivat rakennukseen päästetyille toimittajille, että alueen itsenäisyydestä päätetään lopullisesti 11. toukokuuta järjestettävässä kansanäänestyksessä. He pyysivät samalla presidentti Vladimir Putinia lähettämään Ukrainaan ”rauhanturvajoukkoja”, jos Ukrainan hallitus yrittää puuttua tilanteeseen.

Ukrainalaisia toimittajia ei päästetty tiedotustilaisuuteen ja heidän työskentelyään häirittiin myös Itä-Ukrainan muissa kaupungeissa.

Kiovassa toimivan Ukrainan kansallismielisen tiedotustoimiston Euromaidan PR:n mukaan valtaajat heittivät tainnutuskranaateilla hallintorakennusta vartioineita poliiseja. Sen jälkeen he repivät Ukrainan lipun talon katolta ja nostivat salkoon Venäjän lipun. Miehet kuuluivat aiemmin tuntemattomaan ryhmään, joka kutsuu itseään ”Venäjän sektoriksi”.