Lähi-idän yllätysrauha

Israel ja Arabiemiraatit rakentavat uutta valtaliittoa Irania vastaan. Suurin häviäjä on haave palestiinalaisvaltiosta.

Arabiemiraatit
Teksti
Hannu Pesonen

Matkustajakoneen nokkaan oli tekstattu rauha kolmella kielellä: arabiaksi, englanniksi ja hepreaksi. Boeing 737 -koneeseen oli varmuuden vuoksi asennettu tavallista kehittyneempi ohjustentorjuntajärjestelmä, joka havaitsee ja torjuu maasta ammuttavat lämpöhakuiset ohjukset.

Ylimääräinen varovaisuus oli tarpeen, sillä lennolle numero LY 971 nousi 31. elokuuta arvovieraita: Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vävy ja Lähi-idän neuvonantaja Jared Kushner, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O’Brien sekä suuri joukko israelilaisia korkeita virkamiehiä.

Matka oli historiallinen: kyseessä oli ensimmäinen kaupallinen lento Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien välillä.

Rikas ja vaikutusvaltainen öljyvaltio Arabiemiraatit oli runsaat kaksi viikkoa aiemmin 13. elokuuta solminut Yhdysvaltain välityksellä täydet diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Sopimuksen julkistivat yhdessä presidentti Trump, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Arabiemiraattien presidentin sijainen, Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed bin Zayed al-Nahyan.