Islantilaisvitsi briteille ja hollantilaisille: Vaaditte rahaa, saitte tuhkapilven

Britannia
Teksti
Juho Salminen
Terveisiä Islannista. Tuhkapilvi sulki torstaina kaikki Lontoon lentokentät. Kuva Matt Dunham / AP / Lehtikuva.

Islannin tulivuorenpurkauksen syöksemä tuhka on lamauttanut Euroopan lentoliikenteen ennennäkemättömästi.

Islannissa kiertää vitsi, joka liittyy purkaukseen ja Islannin taloudelliseen välienselvittelyyn Britannian ja Hollannin kanssa.

Suomennettuna vitsi kuuluu näin:

Iso-Britannia: Islantilaiset, oletteko hulluja? Miksi lähetitte meille vulkaanisen tuhkanne? Olemme joutuneet sulkemaan ilmatilamme.

Islanti: Mitä? Tuhkaahan (ash) te halusitte, vai kuinka?

Iso-Britannia: Ei, sanoimme rahaa (cash). Rahaa, te lukihäiriöiset idiootit! RAHAA!

Islanti: Oho.

Ja selitys: Islannin aakkosissa ei ole c-kirjainta. Islantilaiset hymistelevät, että näin käy, kun heiltä pyytää rahaa (cash).

Vitsi liittyy kiistaan Icesave-pankin kaatumisen korvaamisesta. Iso-Britannia ja Hollanti karhuavat Islannilta 3,9 miljardin euron saatavia, jotka aiheutuivat, kun maa ajautui pankkikriisiin. Samassa rytäkässä kuukahti Icesave, joka oli houkutellut asiakkaita kovilla korkotarjouksilla. Hollanti ja Iso-Britannia korvasivat kansalaistensa saatavat talletussuojarahastoistaan. Ja tätä summaa maat vaativat takaisin Islannilta.

Islantilaiset torjuivat maaliskuisessa kansanäänestyksessä niin sanotun Icesave-lain, jolla miljardien maksusta olisi säädetty.

”Kuin toisella planeetalla”

Tulivuorenpurkauksen vulkaaninen tuhka on alkanut laskeutua maahan Islannissa eilen. Maan etelärannikon kylistä esimerkiksi Vik, Kirkjubaejarklaustur ja Höfn ovat harmaan tuhkan peitossa. Katso islantilaismedian kuvat paikalta tästä ja tästä.

”Se oli kuin toisella planeetalla”, sanoi paikalla käynyt Reynir Ragnarsson Visir.is-verkkolehdelle. Tuhka teki alueesta hämärän keskellä päivääkin.

Islantilaisia on kehotettu käyttämään hengityssuojaimia alueilla, joilla tuhkaa on näkyvissä. Tuhka on rakenteeltaan hienojakoista, kuin jauhoa tai sokeria. Se sisältää fluoria, joka on myrkyllistä.

Purkaus on aiheuttanut Eyjafjalla-jäätikön lähistöllä useita tulvia, kun sulamisvedet ovat täyttäneet jokiuomat. Maan etelärannikon päätie on poikki useasta kohtaa.

Tulvat eivät ole tiettävästi aiheuttaneet suurta tuhoa. Maantiesillat ovat säilyneet, kun tulvavesi on päässyt virtaamaan teihin kaivetuista aukoista. Tulvavallit ovat kestäneet yhtä lukuunottamatta.

Katso SK:n kuvaseinällä uutiskuvat Islannista ja tuhkapilven vaikutuksista.

Lähde: Iceland Review