Islamistit tappoivat amerikkalaistoimittajan ja uhkasivat surmata muutkin vankinsa

Tiistaina surmattu James Foley katosi Syyriassa lähes kaksi vuotta sitten.

Irak
Teksti
Jari Lindholm

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ääri-islamilainen Isis-järjestö ilmoitti tiistaina tappaneensa amerikkalaisen toimittajan kostoksi Yhdysvaltojen ilmaiskuista Irakissa ja uhkasi surmata toisen vankina pitämänsä amerikkalaisjournalistin, jos iskut jatkuvat.

YouTubessa julkaistussa videossa naamioitunut mies katkaisee kaulan vangilta, jonka kerrotaan olevan amerikkalainen toimittaja James Foley.

Foley katosi Pohjois-Syyriassa Idlibin maakunnassa marraskuussa 2012. Hänen otaksuttiin olleen presidentti Bashar al-Assadin hallinnon vankina. Perhe vahvisti hänen kuolemansa Facebookissa keskiviikkona.

Toinen Isisin videolla näkyvä länsimaalainen oli ilmeisesti toimittaja Steven Sotloff, joka katosi Syyriassa elokuussa 2013.

Kaikkiaan Syyriassa on siepattuina ainakin 20 toimittajaa, joiden olinpaikasta tai sieppaajista ei ole tietoa.

Tiistaina julkaistussa videossa Isis uhkasi surmata Sotloffin ja mahdollisesti muutkin vankinsa, elleivät Yhdysvaltojen ilmaiskut lopu. ”Hänen tulevaisuutensa riippuu [Obaman] seuraavasta päätöksestä”, videolla sanottiin.

Irakilaisista ja ulkomaisista sunni-jihadisteista koostuva Isis (”Irakin ja Syyrian islamilainen valtio”) on Irakin sodan lieveilmiöitä, joka ehdittiin jo kerran julistaa lyödyksi. Järjestö on kuitenkin saanut uutta virtaa Irakin sunnivähemmistön tyytymättömyydestä ja ennen muuta naapurimaan Syyrian sisällissodasta, jossa häikäilemättömät ja vahvasti aseistautuneet fanaatikot ovat kulkeneet voitosta toiseen.

Irakissa järjestö sai viime talvena paikallisten sunniheimojen avustuksella hallintaansa strategisesti tärkeän Fallujan kaupungin. Sen jälkeen Irakin armeijasta ei ole ollut sille vastusta, ja sellaiset Irakin sodasta tutut kaupungit kuin Ramadi, Mosul ja Tal Afar ovat kukistuneet lähes ilman taisteluita.

Kesäkuun lopussa jihadistien pitkäaikainen unelma toteutui, kun Isis julisti Irakin ja Syyrian sunnialueille islamilaisen valtion, kalifaatin.

Yhdysvallat aloitti ilmaiskut elokuun alussa, kun Isis lähestyi Irakin kurdialueen pääkaupunkia Arbilia ja ajoi tuhansia jesidi-vähemmistöön kuuluvia pakolaisiksi Pohjois-Irakissa. ”Suppeiksi” kuvattuja iskuja on tehty hävittäjäkonein ja taistelulennokein jo lähes sataan kohteeseen.