Isisin pahin uhka: al-Qaida

Sivuraiteelle ajautuneella al-Qaidalla on uusi valtti islamististen terroristijärjestöjen kilpailussa: Osama bin Ladenin poika.

ulkomaat
Teksti
Hannu Pesonen

Synkät ennusteet Isisin tulevaisuudesta näyttivät toteutuvan, kun terroristijärjestö otti vastuun Sri Lankassa pääsiäissunnuntaina 21. huhtikuuta tehdyistä yli 250 uhria vaatineista pommi-iskuista.

Isis on menettänyt kalifaattinsa. Sen on arvioitu siirtyvän sissi-iskuihin ydinalueillaan Irakissa ja Syyriassa. Muualla maailmassa Isis keskittyy yllyttämään kannattajiaan terroritekoihin. Lisäksi Isis pyrkii asiantuntijoiden mukaan luomaan uusia hallintoalueita ja paikallisjärjestöjä epävakaiden valtioiden alueille.

Isis iski Sri Lankassa vain neljä viikkoa sen jälkeen kun kurdijohtoiset SDF-joukot valtasivat sen viimeisen jalansijan Syyriassa. Se ilmoitti ennen pääsiäistä myös hyökänneensä hallituksen joukkoja vastaan Afrikassa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Isisin alajärjestöksi sitoutunut Boko Haram -terroristijärjestön haara puolestaan teki 27. huhtikuuta sissi-iskun armeijaa vastaan tukialueillaan Nigerian muslimienemmistöisissä pohjoisosissa.