Isis: Tässä syyt, miksi terroristijärjestö haluaa vallata Kobanen pikkukaupungin

”Äärimuslimien muukalaislegioonan” toinen jumala on raha, kirjoittaa toimittaja Hannu Pesonen.

ilmaiskut
Teksti
Hannu Pesonen

Kobanesta ei tule kurdien Stalingradia. Eikä Isisille blitzkriegin, voittoisan salamasodan, vertauskuvaa. Mutta eräänlainen jihadismin vastaisen nykysodan rajapyykki siitä veistetään.

Isis on yrittänyt kolmen viikon ajan vallata Kobanea, pientä kurdikaupunkia. Isisin mustat liput ilmestyivät liehumaan nopeasti esikaupungin kerrostalojen katoille, mutta eteneminen keskustaan pysähtyi.

Sen valtausta ovat estäneet syyrialaiskurdien peshmerga-taistelijat ja ilmaiskut, joita Yhdysvaltain johtama liittouma on tehnyt yli kahden viikon ajan Kobanen ympäristöön. Lähes 200 000 ihmistä, pääasiassa kurdeja, on paennut Turkin puolelle rajaa.

Kävi Turkin ja Syyrian rajalla sijaitsevan pikkukaupungin valtaustaistelussa miten tahansa, se pakottaa länsimaat tunnustamaan, että tähänastiset keinot pysäyttää ääri-islamilaiset uskontaistelijat eivät toimi. Turkin se pakottaa hylkäämään tai valitsemaan yhteistyön kurdien kanssa.

Ja Isisille, aäri-islamilaisten sunnikapinallisten taistelujärjestölle, se merkitsee joka tapauksessa ensimmäistä  vähintään  torjuntavoittoa maailman mahtavimmasta asemahdista.