Isis-pyöveli paljastui taksikuskin pojaksi

Tiedot ”Jihadi Johnin” radikalisoitumisesta ovat ristiriitaisia.

Britannia
Teksti
Jari Lindholm

Panttivankeja videolla mestannut, naamioitunut Isis-terroristijärjestön taistelija on lontoolainen kuwaitilaisen taksikuskin poika, joka opiskeli tietojenkäsittelyä ja joutui tiedustelupalvelujen hampaisiin, kansainväliset tiedotusvälineet kertoivat torstaina.

”Jihadi Johniksi” nimetyn tappajan henkilöllisyys oli Britannian ja Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaisten tiedossa kuukausia, ennen kuin Washington Post -lehti kertoi torstaina, että kyseessä on 26-vuotias britti Mohammed Emwazi. Kaksi amerikkalaista tiedustelulähdettä vahvisti uutistoimisto Reutersille, että Emwazin uskotaan olevan videoilla esiintyvä mies.

Mustiin pukeutuneesta pyövelistä tuli Irakissa ja Syyriassa toimivan Isisin keulakuva viime elokuussa, kun hän näytti YouTubessa levitetyllä videolla katkaisevan pään amerikkalaiselta panttivangilta, toimittaja James Foleylta. Syyllisyydestä ei ole varmuutta, sillä video näyttää vain Emwazin asettavan veitsen Foleyn kurkulle ja sen jälkeen päättömän ruumiin.

Muilla teloitusvideoilla Emwazin vankeina ovat amerikkalainen toimittaja Steven Sotloff, brittiläinen avustustyöntekijä Alan Henning, amerikkalainen avustustyöntekijä Abdul-Rahman (Peter) Kassig ja japanilainen toimittaja Kenji Goto.