Irlantien rajasta uhkaa tulla salakuljettajien paratiisi, jos kova brexit toteutuu

Mikään automaatio ei kykene tarkastamaan ohikiitävästä rekasta esimerkiksi sitä, onko sen lastina olevissa naudoissa suu- ja sorkkatautia.

Brexit
Teksti
Mika Horelli

Britannian erosopimuksen hyväksymisen keskeiseksi kysymykseksi on noussut se, miten Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan raja voitaisiin pitää vapaana myös brexitin jälkeen.

Britannian väistyneen pääministerin Theresa Mayn neuvottelemaan ja brittiparlamentin kolmeen kertaan hylkäämään erosopimukseen liittyi niin sanottu backstop-sopimus. Se olisi pitänyt Britannian automaattisesti tulliliitossa EU:n kanssa siihen asti, kunnes rajakysymykseen löydetään vaihtoehtoinen ratkaisu.

Brexiteerit eli eron kannattajat eivät kuitenkaan voineet hyväksyä sitä, koska pahimmillaan järjestely pakottaisi Britannian pysymään loputtomiin tulliliitossa EU:n kanssa.

Vuonna 2017 parlamentin brexiteerien perustama ja AA-komissioksi (Alternative Arrangement Comission) nimeämä työryhmä on toistuvasti väittänyt, että fyysisiä rajatarkastuksia ei tarvita. Työryhmän mukaan ne voidaan korvata teknisellä valvonnalla.

Nykyinen pääministeri Boris Johnson on ottanut vaihtoehtoiset rajatarkastusjärjestelyt keskeiseksi teemakseen. Hän on vaatinut backstop-pykälän poistamista brexit-sopimuksesta jo ennen kuin hän edes suostuu neuvottelemaan muista asioista jäljellejäävien EU-maiden kanssa.