Iranin apurit valmiina iskemään Israeliin

Iran on noussut Lähi-idässä Yhdysvaltoja vahvemmaksi voimatekijäksi, arvioi tunnustettu brittiläinen strateginen tutkimuslaitos. Se lisää vaaraa yhteenotosta Israelin kanssa.

ulkomaat
Teksti
Hannu Pesonen

Iranilla on jo käytännössä sotilaallinen yliote Yhdysvalloista ja sen liittolaisista Lähi-idässä, väittää arvostettu brittiläinen tutkimuslaitos International Institute for Strategic Studies (IISS) katsauksessaan.

Asejärjestelmien laadulla ja määrällä mitattuna Yhdysvallat on ylivoimainen. Kun mittatikuksi nostetaan todellinen suorituskyky, Iran on niskan päällä, IISS päättelee. Iranin vahvuus perustuu IISS:n mukaan pitkäjänteiseen strategiaan luoda, varustaa ja hyödyntää sille uskollisia sijaisarmeijoita sen sijaan, että se itse osallistuisi sotiin suoraan valtiona.

Iranin sijaisarmeijoissa Syyriassa, Irakissa, Libanonissa, Jemenissä ja nykyään myös palestiinalaisalueilla sotii kaikkiaan noin 200 000 taistelijaa.

Niihin kuuluvat Irakin šiialaisten asejoukkojen liitto Hashd al-Shaabi, Libanonin šiiamuslimien Hizbollah, Jemenin Ansarullah, monet Syyrian hallitusta kannattavat asejoukot sekä palestiinalaisalueilla islamilainen Jihad ja nykyään osin myös Hamas.