Iran aikoo teloittaa ruotsalais-iranilaisen professorin – ”Tohtori vakoili Mossadille”

Iran on maailman ahkerin teloittaja.

Euroopan unioni
Teksti
Mika Horelli

Bryssel, Belgia – Iran on langettanut kuolemantuomion vakoilusta Ruotsissa asuvalle iranilaissyntyiselle professori Ahmadreza Djalalille, 45. Djalali pidätettiin huhtikuussa 2016 Teheranissa, kun hän vieraili maassa paikallisen yliopiston kutsusta.

Djalali on lääketieteen tohtori, joka on väitellyt vuonna 2012 Tukholman Karoliinisessa Instituutissa kriisi- ja sotalääketieteestä. Hän on toiminut myös vierailevana professorina Free University of Brussels VUB:ssa Belgiassa ja italialaisen Itä-Piedmontin yliopiston hätä- ja katastrofilääketieteen tutkimusyksikössä CRIMEDINissä Milanon naapurissa Novarassa.

Amnesty Internationalin mukaan Djalalia pidettiin ensin kolme kuukautta eristyksissä eikä hän saanut tavata asianajajaa seitsemään kuukauteen pidätyksensä jälkeen.

Djalali pakotettiin eristyksen aikana lukemaan kameran edessä hänelle kirjoitettuja tunnustuksia, joita on sitten käytetty todisteina häntä vastaan.

Syyttäjän mukaan Djalali on työskennellyt Israelin salaiselle palvelulle Mossadille ja saanut palveluksiaan vastaan rahaa ja pysyvän oleskeluluvan Ruotsiin.